Resepi Sup Tauhu Jepun |
Resepi Sup Tauhu Jepun Simple Mudah Sedap Ringkas
Bahan untuk resepi tauhu telur sos tiram :
- Tauhu telur ( goreng dengan minyak yang sudah betul-betul panas )
- Bawang putih ( cincang )
- Serbuk lada hitam
- Udang atau isi ayam
- Dua sudu besar sos tiram
- Cendawan shimeji atau fresh shitake atau cendawan enoki
- Lobak merah ( hiris halus memanjang )
- Daun sup ( hiris )
- Tepung ubi ( bancuh bersama sedikit air, ktapi klu takde boleh juga gantai dengan tepung jagung )
- Dua biji telur ( pukul pakai garfu )
- Garam
- Serbuk perasa ( jika suka)
Cara Masak Tauhu Telur Sos Tiram
Cara Buat Sup Telur Sedap :
- Tumis bawang putih bersama sedikit minyak. Masukkan ayam atau udang serta serbuk lada hitam
- Masukkan sos tiram, air dan cendawan
- Apabila dah mendidih, masukkan lobak merah serta perasakan dengan garam.
- Sambil kacau kuah sup tersebut, tuang bancuhan tepung ubi. Jangan sampai bergentel ye
- Kemudian, masukkan tauhu yang telah kita goreng tadi
- Slow kan api,.masukkan telur kita pukul tadi secara lingkaran (maknanya jangan tuang setempat)
- Biarkan dalam dalam beberapa saat. Tutup api kemudian baru dikacau. Tujuannya agar telur tersebut nampak macam bertali.
Step akhir, tabur daun bawang dan kacau rata. Siap untuk dihidangkan untuk ahli keluarga. Cara membuat sup tauhu telur mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.
> Resepi Begedil Tauhu Sumbat Sedap Simple Mudah
0 Comments