Resepi Mango Float Dessert Royale Melaka Simple Step By Step Paling Sedap. Malam tadi saya ada buat mango float dessert, jadi tenghari tadi baru potong dan makan bersama encik suami dan anak-anak tercinta. Resipi mango float ni saya dapat dari jiran satu kampung. Rasanya sedap sangat tau. Yang makan tadi semua puji melambung-lambung sampai ke langit. Kalau nak buat durian, float ke, avocado float ke pun boleh guna resepi sama tapi tukar buah yang digunakan je la. Jom saya kongsikan resepi mango float sukatan cawan yang mudah dan sedap :

Mango Float Dessert Resepi
Resepi Mango Float Dessert


Resepi Mango Float Royale Melaka Mudah Dan Sedap

Mango Float Royale Melaka Resepi
Resepi Mango Float Royale Melaka


Bahan untuk resepi mango float sedap :


Mango Float Melaka Recipe
Mango Float Melaka


  1. Enam biji buah mangga yang masak ranum ( buang kulit serta basuh bersih bersih ye )
  2. Dua cawan anchor UHT heavy krim (yang sejuk dari peti ais)
  3. Setengah cawan susu pekat manis
  4. Setengah sudu teh esen vanila
  5. Biskut marie atau cream cracker atau digestive crackers secukupnya (saya pakai graham crackers)


Cara Buat Mango Float Dessert

Mango Float Melaka Resepi
Mango Float Royale Melaka Resepi


Cara Membuat Mango Float Dessert :

  1. Kupas mangga, hiris setengah dan kemudian potong potongan separuh memanjang ke jalur nipis. Ketepikan.
  2. Guna mixer, pukul heavy krim dalam sampai kembang 2 kali ganda.
  3. Masukkan susu pekat serta esen vanila, Campurkan sampai sebati.
  4. Letakkan lapisan biskut marie (graham cracker) di bahagian bawah loyang 8 inci atau bekas apa apa yang anda guna.
  5. Masukkan satu per tiga campuran heavy krim ratakan di atas biskut marie dan kemudian lapis kan dengan potongan mangga. Ulangi sampai habis.

Mango Float Desset Ingredients
Mango Float Ingredients

Step akhir,  tutup loyang guna plastic wrap dan sejukan dalam peti sejuk bahagian freezer semalaman, esok baru boleh potong dan makan. Siap. Cara buat mango float mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain hari.