Resepi Tomyam Ayam Pekat Kaw Sedap Simple Thai. Akhirnya, terhasillah tomyam yang betul-betul kaw, pedas, macam kedai restoran dan ala thai setelah banyak kali mencuba dan mengolah daripada pelbagai tips serta resepi tom yam. Saya persembahkan resepi tomyam seafood kaw :
Resepi Tomyam Campur Sedap Pekat Mudah Senang Thailand
Bahan untuk buat tom yam kaw :
Resepi Tomyam Pekat |
Resepi Tomyam Campur Sedap Pekat Mudah Senang Thailand
Bahan untuk buat tom yam kaw :
- Enam ratus gram isi ayam, udang, sotong
- Tiga batang serai- sebatang, dititik, dua batang dihiris serong
- Lima belas hingga dua puluh tangkai cili padi
- Tiga sudu makan susu cair
- Tiga sudu makan sos ikan
- Dua sudu makan jus limau nipis
- Enam helai daun limau purut-hiris
- Setengah batang celery- hiris nipis
- Sebiji tomato- potong baji
- Dua biji tomato-kisar halus
- Satu labu bawang holland-hiris
- Dua ulas bawang putih
- Satu inchi lengkuas
- Satu inchi halia
- Tiga tangkai daun ketumbar
- Akar ketumbar
- Sedikit bunga kobis, cendawan dan putik jagung
- Dua sudu makan pes tomyam
- Tiga cawan air
- Sedikit minyak untuk menumis
- Gula dan garam jika perlu
Cara Masak Tomyam Simple
- Panaskan minyak
- Tumis bawang putih, bawang holland, halia, lengkuas, serai dan cili padi.
- Lepas naik bau, tambahkan sedikit air dan masukkan cili dan tomato yang telah dikisar.
- Kacau sekejap
- Masukkan air, santan, susu cair, pes tomyam, akar ketumbar, jus limau nipis dan sos ikan.
- Rasa sikit untuk seimbangkan rasa. Masukkan ayam dan didihkan sampai masak sepenuhnya
- Masukkan udang, sotong, bunga, kobis, tomato, celeri serta daun limau purut.
- Didihkan sekejap, tabur daun ketumbar dan matikan api.
Sekarang siap sudah tom yam campur homemade yang kaw, pekat, mabeles anda. Sudah boleh di masukkan ke dalam mangkuk dan dihidangkan kepada ahli keluarga. Selamat mencuba.
> Resepi Ayam Masak Lemon Sedap Simple
> Resepi Ayam Masak Lemon Sedap Simple
0 Comments