Resepi Bengkang Roti Kukus Sukatan Cawan Paling Simple Mudah Dan Sedap. Salam dan selamat tengah hari semua. Bangkit dari tidur pagi tadi, saya terperasan sesuatu yang mana bekalan roti di dapur sudah menghampiri tarikh luput. Jadi tanpa membuang masa yang banyak, saya terus bersilat untuk sediakan bingka roti untuk sarapan kami sekeluarga sebelum mereka bertolak ke tempat kerja mahupun ke sekolah. Syukur menjadi dengan jayanya. Sambutan yang diterima pun agak menggalakkan. Moga dapat lah memasing membuat alas perut untuk memulakan tugas dengan baik ya dan di permudah kan segala urusan. Ada tak sesiapa yang nak tau cara nak buat bingka roti kukus ? Jom tengok resipi bingka roti kukus yang paling mudah dan paling sedap guna sukatan cawan yang saya selitkan dibawah :

Resepi Kuih Bingka Roti Kukus Sukatan Cawan


Resepi Bingka Roti Mudah Kukus Sukatan Cawan

Bahan untuk resepi bingka roti simple :

Bingka Roti Kukus Mudah




  1. Tujuh keping roti ( asingkan yang putih dengan kerak )
  2. Tiga biji telur ayam
  3. Satu cawan susu segar
  4. Tiga cawan santan
  5. Satu cawan gula
  6. Satu cawan tepung
  7. secubit garam


Cara Buat Bingka Roti Kukus

Cara buat Bengkang Roti Kukus


Bingka Roti Kukus Resepi


  1. Blend atau kisar kan je semua bahan diatas
  2. Griskan dengan minyak atau marjerin pada loyang
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang tersebut.
  4. Potong bahagian kerak roti dan taburkan pada bahagian atas adunan.


Bengkang Roti Kukus Resepi


Step akhir, kukus selama dua puluh lima minit hingga tiga puluh minit atau sampai masak. Sekarang siap sedia untuk dihidangkan atas meja makan bagi santapan anak anak dan suami tercinta. Nak dapatkan potongan yang cantik, tunggu sejuk dulu baru mula potong ya. Okey lah, cara buat bingka roti mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain kali. Semoga berjaya.