Resepi Paprik Ayam Ala Thai Mudah Sedap Simple Berkuah. Sebelum masuk tidur semalam, anak pesan suruh mak dia masak paprik ayam ala thai untuk makan tengahari. Dah lama tak makan katanya, paling akhir dia makan paprik ayam masa ikut rombongan sekolah ke Kelantan. Maka dengan berbekalkan pengalaman memasak, terhasillah ayam paprik thai untuk anak yang tersayang.
Resepi Ayam Paprik Simple |
Resepi Paprik Campur Ala Thai Sedap Ringkas Senang
- Ayam yang dah siap di potong dan direbus
- Air rebusan daging ayam untuk buat kuah.
- Sesudu sudu besar tepung jagung
- Bawang besar
- Tiga ulas bawang putih
- Serai
- Daun limau purut
- Tiga biji cili merah
- Lobak
- Bunga kubis
- Kacang panjang
- Timun
- Ketiak jagung
- Satu sudu besar cili kering yang sudah dikisar
- Sos cili thai
- Sos tiram
- Pes tom yam
- Gula dan garam secukup rasa
Cara Masak Paprik Ayam Simple
Cara masak paprik ayam ala thai :
Cara masak paprik ayam ala thai :
- Masuk dan panaskan minyak
- Tumis bawang putih, bawang besar, halia, cili sampai garing
- Masukkan cili kering, serai, daun limau purut serta serai
- Tumis sampai pecah minyak
- Masukkan sedikit sos cili thai dan sos tiram
- Masukkan ayam
- Masukkan air rebusan daging ayam tadi
- Masukkan tepung jagung sikit untuk pekatkan kuah
- Kacau seketika untuk sebatikan bahan
- Kemudian, masukkan semua sayur campur tadi (masak sekejap sahaja, kalau lama sayur jadi layu )
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
Sekarang, siap ayam paprik ala thai. Dah boleh letak dalam mangkuk dan hidangkan kepada ahli keluarga. Oh ya, kalau anda nak tambah seafood macam udang, sotong, daging dan sewaktu denganya dalam kuah paprik tadi pun boleh, tak terhad kepada ayam je. Atas citarasa masing-masing. Selamat mencuba. Salam.
> Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
> Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
0 Comments