Resepi Biskut Suji Gebu Simple Lembut Sukatan Cawan. Assalamualaikum semua, sambil saya siapkan tempahan brownies, saya hendak kongsikan resepi biskut suji yang sangat sedap, kerana ini adalah resepi biskut suji tradisional warisan daripada nenek mak serta nenek moyang yang berasal daripada India utara. Siapa yang pernah rasa biskut raya ini pasti akan rindu dan boleh gambarkan keunikan dan kelazatan biskut suji yang saya hendak kongsikan ini berbanding yang biasa terdapat dalam pasaran. Terkini saya banyak komitmen lain, sudah lama dan tak sempat untuk biskut suji. Jadi,  share resepi biskut suji sedap dan cara buat kuih raya ini kepada kawan-kawan semua. Kalau nak buat bisnes pun boleh.

Resepi Biskut Suji Mudah
Resepi Biskut Suji

Resepi Biskut Suji Sedap Senang Mudah Lembut Gebu

Bahan-bahan :

  1. Lima ratus gram minyak sapi GHEE
  2. Empat ratus lima puluh gram gula halus
  3. Tujuh ratus lima puluh gram tepung gandum
  4. Dua biji telur ayam
  5. Tiga per empat camca teh soda bikarbonat


Cara Buat Biskut Suji

Perbezaan resepi biskut suji ini daripada resepi biskut suji lain adalah terletak pada proses membuatnya.

Cara-cara :

1) Tepung gandum hendaklah digoreng sampai singgan iaitu kering tetapi jangan sehingga hangus. Lebih kurang seperti cara yang digunakan dalam proses membuat kuih bangkit.

2) Ayak tepung yang telah siap anda goreng tadi.

3) Panaskan minyak sapi sampai cair.

4) Masukkan minyak sapi yang telah dicairkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan gula halus serta kacau sampai sebati (Pastikan gula halus benar-benar larut agar tekstur adunan lebih halus dan gebu). Biarkan sejuk.

5) Sementara itu, pukul telur sedikit dan masukkan ke dalam adunan minyak sapi dan gula halus tadi. Kacau sampai adunan sebati dan pekat.

6) Masukkan tepung gandum yang siap digoreng dan juga soda bikarbonat.

7) Kacau dan uli adunan biskut suji sampai menjadi doh.

8) Biar atau rehatkan doh seketika.

Akhir sekali, gentelkan dan susun ke dalam loyang. dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang sepuluh hingga lima belas minit.  Siap.