Resepi Ikan Celup Tepung Terengganu. Jika ke Terengganu, tak pekena ICT atau ikan celup tepung pasti tak sah. Lebih-lebih lagi ikan celup tepung pok nong terengganu yang tengah hot sekarang. Nak cuba buat sendiri tak ikan salut tepung terengganu ni ? Ikuti resepi ikan goreng celup tepung terengganu berikut ;
![]() |
Resepi Ikan Celup Tepung Kuala Terengganu |
Resepi Ikan Celup Tepung Terengganu Rangup Crispy Simple Sedap
Bahan untuk buat ikan celup tepung terengganu original :
- Ikan ( perap ikan dalam air garam dalam masa kurang lebih lima minit )
- Satu cawan tepung beras
- Dua sudu tepung jagung
- Dua sudu tepung gandum
- Sebiji telur ayam
- Serbuk kunyit atau kari
- Sesudu air kapur makan
- Air secukupnya
- Garam sesedap rasa
Cara Buat Ikan Celup Tepung Terengganu
- Masukkan kesemua bahan kecuali ikan dan kacau sampai sebati
- Pastikan tepung tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair, sedang-sedang sahaja
- Celupkan ikan dalam tepung, biar rata
- Goreng.
Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat sotong celup tepung, atau udang celup tepung. Resepi sama sahaja tapi hanya gantikan ikan dengan bahan mentah yang lain. Selamat mencuba.
0 Comments