Resepi Karipap Pusing Sukatan Cawan Lembut Gebu Rangup Frozen. Kejadian petang ini, karipap pusing inti daging dan kentang untuk santapan bersama ahli keluarga. Anak anak cukup suka makan karipap pusing rangup. Biasanya bila saya hidangkan karipap kompem cepat je habis. Tak kira masa samaada tengah tengok tv atau tengah bermain sempat je diaorang sambar. Sedar sedar sudah habis semuanya. Bila di tanya jawabnya ketagih sebab karipap pusing yang paling sedap adalah karipap yang di buat oleh mak dia. Jika beli dekat kedai atau penjaja rasanya tak sama. Dari nak marah sampai tersenyum sendiri saya bila dengar anak cakap macam tu. Ada tak sesiapa yang nak cuba buat kuih karipap pusing, resepi karipap pusing rangup dan sedap ada saya kongsikan dibawah :
Karipap Pusing Sukatan Cawan |
Resepi Karipap Pusing Mudah Sedap Rangup Simple Ringkas
Bahan untuk membuat kulit karipap pusing :
Cara Buat Karipap Pusing Sukatan Cawan |
Resepi Karipap Pusing Frozen |
Doh minyak
- Dua setengah cawan tepung gandum
- Satu sudu teh garam
- Satu per empat cawan minyak ( panaskan )
- Setengah cawan air (berhenti masukkan air apabila doh sudah tidak melekat pada tangan
Cara Buat Karipap Pusing Step By Step |
Doh majerin
- Satu setengah cawan tepung gandum
- Setengah cawan margerin
- Dua sudu besar shortening
> Resepi Inti Karipap Ikan Terengganu Asli Original Tradisional
>Resepi Inti Karipap Kentang Ayam
> Resepi Inti Karipap Daging Lada Hitam
Cara Buat Karipap Pusing
Cara membuat karipap pusing :
- Bulatkan doh sama besar
- Masukkan doh majerin ke dalam doh minyak
- Kepalkan dan rehatkan seketika
- Canai doh dan gulung
- Canai lagi dan gulung
- Ulang sampai habis
- Potong nipis, dicanai dan masukkan inti
- Sedia untuk digoreng.
Nota kulit karipap pusing inti kentang daging, masa menggulung sila sapukan sedikit air. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Salam.
> Cara Buat Karipap Frozen Untuk Jualan
> Cara Buat Karipap Frozen Untuk Jualan
2 Comments
Salam...saya nak tanya...kalau karipap pusing kalau buat frozen blh bakar kan? Sy pernah cuba bakar dan goreng separa...kalau nak buat frozen...tapi sy tengok kalau goreng lagi cantik berbanding bakar pusar dia nampak lagi cantik...tapi lagi sedap bakar sebab kalau goreng dia mcm berminyak....jadi sy buat bakar jea skrg..jimat minyak dan lagi mudah...
ReplyDeleteLagi satu apa beza letak shortening dgn tak..ada tak beza dr segi tekstur dia..teeima kasih..sy pun baru masih dlm proses belajar lagi...tp sy pun dh buat jual...
ReplyDelete