Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan Asli Original Tradisional. Ramai yang sedang berpuasa di bulan rejab yang mulia ini.Jadi saya kongsikan resepi berbuka puasa yang sedap dan mudah. Menu ala-ala juadah raya iaitu resepi rendang kuning negeri sembilan.
Rendang Ayam Negeri Sembilan Asli |
Resepi Rendang Cili Padi Negeri Sembilan Asli Original Tradisional
Bahan untuk resepi rendang ayam cili padi negeri sembilan :
- Ayam ( potong, cuci, toskan dan masukkan dalam kuali )
- Satu buku kecil gula kabong
- Satu paket kecil kerisik
- Satu kotak santan
- Daun kunyit
- Daun limau purut
- Garam
- Perasa
Bahan Kisar :
- Lima belas biji cili padi merah
- Lima belas biji cili padi hijau
- Empat biji bawang besar
- Lima ulas bawang putih
- Tiga batang serai
- Lengkuas
- Halia
- Kunyit hidup
Cara Masak Rendang Ayam Negeri Sembilan
Cara-cara buat rendang ayam negeri sembilan :
Cara-cara buat rendang ayam negeri sembilan :
- Masukkan bahan kisar ke dalam kuali berisi ayam tadi. Dan, tambah secawan air.
- Masak guna api kecil
- Masukkan gula kabong, kerisik, garam dan asam keping.
- Renehkan sampai rendang agak kering
- Masukkan santan
- Biarkan rendang kering
- Rasa sikit, kalau dah sedap dan cukup bahan semua
- Masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut
- Apabila rendang sudah menjadi kering seperti yang anda inginkan tutup api.
Sekarang, setel dan boleh dihidangkan untuk santapan bersama ahli keluarga. Selamat mencuba.
.>Resepi Rendang Ayam Mudah Dan Simple
.>Resepi Rendang Ayam Mudah Dan Simple
0 Comments