Resepi Kuih Karas Sukatan Cawan Tradisional Original Asli. Dah lama rasanya tak makan kuih karas rangup, rapuh, lembut dan sedap. Orang kedah mesti suka makan kuih karas. Resepi kuih karas tradisional turun temurun keluarga saya. Setiap kali nak sambut hari raya mesti mak sibuk buat kuih karas dulu sebab ayah suka makan. Jom saya kongsikan resepi kuih karas mudah :
Resepi Kuih Karas Sedap Rangup Gebu Goreng Crunchy
Bahan untuk resepi kuih karas simple :
- Satu bungkus tepung beras
- Dua cawan gula ( kurangkan jika tak suka manis )
- Tiga cawan air
- Minyak masak
Cara Buat Kuih Karas
Cara cara membuat kuih karas :
- Ayak tepung serta gaulkan bersama gula,
- Masukkan air, Kacau sampai sebati.
- Panaskan minyak.
- Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas
- Tuang adunan di dalam kuali macam cara nak buat roti jala.
- Apabila warna kuih karas agak kekuningan, angkat serta lipat dengan segera. Toskan.
- Ulang sampai habis adunan.
Bagi mengelak kuih karas masuk angin atau menjadi lemau, sila simpan dalam bekas yang kedap udara. Cara nak buat kuih karas mudah je kan. Selamat mencuba semua.
> Resepi Kuih Karas Bihun Sedap Rangup Manis Mudah
> Resepi Kuih Karas Bihun Sedap Rangup Manis Mudah
3 Comments
10q kita cuba
ReplyDelete10q...kita cuba
ReplyDeleteHai sis, nak tanya ,kalau xdak acuan kuih karas, boleh x guna acuan roti jala ?
ReplyDelete