Resepi Donut Cheese Gebu Lembut Sedap Mudah Simple. Tengah-tengah malam macam ni ada lagi ke sesiapa yang tidak tidur  macam saya ? Saya sedang menyiapkan tempahan donat cheese frozen untuk pelanggan. Sekarang dalam proses nak goreng donut cheese separuh masak tapi mata sudah makin mengantuk. Esok kena siapkan roti golok pula. Jadi kita berehat dulu sambil pekena air nescafe untuk cerahkan kembali mata yang makin lama  makin melayu ni. Sehari berkilo-kilo menguli tepung secara manual guna tangan demi mencari rezeki untuk anak-anak. Jom saya kongsikan resepi donat cheese yang lembut dan gebu untuk panduan semua.

Resepi Donut Cheese Gebu Lembut
Resepi Donut Cheese Gebu Dan Lembut


Resepi Donut Cheese Leleh Gebu Lembut Simple Sedap

Bahan untuk resepi donut gebu cheese meleleh :

  1. Setengah kilogram tepung gandum
  2. Dua sudu besar minyak masak
  3. Dua sudu besar majerin
  4. Satu sudu kecil garam
  5. Dua sudu besar susu
  6. Sedikit air untuk menguli tepung
  7. Satu paket cheese cheddar ( potong lapan untuk inti donat )

Bahan bancuh :

  1. Tiga sudu besar gula
  2. Dua sudu besar yis atau sepeket mauripan
  3. Satu cawan air suam
  • Bancuh dulu bahan diatas dan biar seketika hingga yis berbuih serta aktif.

Cara Buat Donut Cheese

Cara cara membuat cheese donut :

  1. Campur semua bahan kecuali cheese
  2. Masukkan air bancuhan yis tadi
  3. Uli sambil masukkan air sedkit demi sedikit hingga doh licin dan tak melekat pada tangan
  4. Jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik nanti donat jadi tak cantik dan tak gebu
  5. Kemudian, perap selama sejam dan tutup guna kain basah.
  6. Lepas sejam, tumbuk doh untuk keluarkan angin
  7. Bulatkan doh, tekan sikit doh untuk masukkan inti cheese yang telah potong tadi pada bahagian tengah donut dan bulatkan balik.
Akhir sekali, goreng guna api sederhana sampai masak. Yang nak buat donut frozen,  goreng separuh masak kemudian, simpan dalam peti ais.Siap. Cara nak buat donut cheese leleh mudah je kan, selamat mencuba.

> Resepi Donut Gebu Sukatan Cawan