Resepi Sos Daging Bakar Danok Asli Original Tradisional. Semalam pekena daging bakar air asam utara, hari ini kita makan daging bakar danok pula. Sesiapa yang pernah pergi ke Danok Thailand pasti tau macam mana sedap nya hidangan daging bakar danok bersama sos pencicahnya. Kepada yang ingin rasa atau sedang teringat-ingat akan daging bakar danok, jom saya kongsikan resepi sos daging bakar danok sedap :



Resepi Daging Bakar Danok Sedap

Resepi dan bahan perap daging bakar danok boleh di lihat pada pautan dibawah :


Resepi Sos Daging Bakar Danok Original Tradisional Asli

Bahan untuk resepi sos pencicah daging bakar danok :

  1. Dua biji cili besar ( kalau suka pedas boleh lebihkan dan sebaliknya )
  2. Dua biji cili kering ( kalau suka pedas boleh lebihkan dan sebaliknya )
  3. Tiga ulas bawang putih
  4. Tiga per empat cawan cuka
  5. Tiga per empat cawan gula
  6. Setengah sudu teh garam
  7. Setengah sudu tepung jagung.

Cara Buat Sos Daging Bakar Danok

Cara cara membuat sos daging bakar danok :

  1. Kisar semua bahan ( kecuali tepung jagung )
  2. Kemudian, masak sampai mendidih
  3. Bancuh setengah sudu tepung jagung dan bubuh dalam sos tadi
  4. Masak hingga sos mendidih dan pekat.

Dah siap, tuang sos pencicah daging bakar danok atas daging yang telah siap kita grill atau bakar. Nak bubuh dalam bekas asing-asing pun boleh, ikut pilihan masing-masing. Cara nak buat sos daging bakar danok muda je kan, selamat mencuba semua.