Resepi Rendang Daging Minang Negeri Sembilan Asli Original. Hari ini kami sekeluarga makan nasi putih bersama redang daging minang sedap dan terbaik. Resepi rendang daging minang asli dan turun temurun dari arwah nenek saya. Resepi rendang daging minangkabau ada saya kongsikan dibawah untuk kawan-kawan yang nak tau cara masak rendang daging negeri sembilan :
Rendang Daging Minang Negeri Sembilan |
Resepi Rendang Daging Minang Negeri Sembilan Original Asli
Bahan untuk resepi rendang daging minang negeri sembilan :
- Satu kilogram daging
- Satu kilogram santan
- Tiga puluh biji bawang merah
- Sepuluh biji bawang putih
- Tiga sudu senduk nasi cili kering yang siap di blend
- Lima batang serai
- Daun kunyit
- Satu inchi halia
- Satu inchi lengkuas ( hiris )
- Bunga cengkih
- Cili api ( agak-agak )
- Daun limau purut
Cara Buat Rendang Daging Sedap
Cara Buat Rendang Daging Negeri Sembilan :
- Kisar bawang merah bawang putih serta halia
- Kisar cili api
- Tumis bahan 1 dan 2
- Masukkan cili kering, cili api serai dan lengkuas. Tumis sampai naik bau
- Masukan santan dan daun kunyit
- Masak santan sampai macam nak naik minyak
- Masukan daging
- Bila dah nak kering santan, masukan daun limau purut, cengkih serta air asam jawa.
- Masukkan garam secukup rasa
Step akhir, masak sampai kering.Note, jika tiga kilogram daging santan jadikan empat kilogram. Jika lebih daging lebihkan santan. Jika guna bawang merah yang besar sama dengan lima hingga enam ulas bawang merah kecil ya. Selamat merendang.
> Resepi Daging Dendeng Minang Asli Original Tradisional
0 Comments