Resepi Kuih Panakok Banjar Sukatan Cawan Mudah Sedap.  Siapa biasa makan kuih tradisional orang banjar iaitu panakok ? Anak bongsu saya suka sangat, kalau tak agihkan awal-awal mau satu loyang dia habiskan sorang. Saya sertakan resepi kuih panakok kukus sukatan cawan :

Resepi Kuih Panakok Banjar
Panakok Sukatan Cawan

Resepi Kuih Panakok Sukatan Cawan Banjar Asli Original

Bahan untuk kuih panakok asli :


  1. Satu cawan gula
  2. Dua cawan tepung beras + tiga sudu besar tepung ubi
  3. Dua cawan air pandan
  4. Dua cawan santan
  5. Gula dan garam secukup rasa
  6. Pewarna hijau sikit


Cara Buat Kuih Panakok

Cara membuat kuih panakok :

  1. Bancuh tepung dengan dua cawan air pandan
  2. Didihkan santan bersama gula dan garam
  3. Padam api dan tuang ke bancuhan tepung tadi.
  4. Bubuh pewarna hijau.



Step akhir, kukus selama dua puluh lima minit atau sampai masak bergantung kepada alat pengukus masing-masing. Siap. Cara buat panakok banjar mudah je kan, selamat mencuba semua.