Resepi Kuih Panakok Banjar Sukatan Cawan Mudah Sedap. Siapa biasa makan kuih tradisional orang banjar iaitu panakok ? Anak bongsu saya suka sangat, kalau tak agihkan awal-awal mau satu loyang dia habiskan sorang. Saya sertakan resepi kuih panakok kukus sukatan cawan :
Panakok Sukatan Cawan |
Resepi Kuih Panakok Sukatan Cawan Banjar Asli Original
Bahan untuk kuih panakok asli :
- Satu cawan gula
- Dua cawan tepung beras + tiga sudu besar tepung ubi
- Dua cawan air pandan
- Dua cawan santan
- Gula dan garam secukup rasa
- Pewarna hijau sikit
Cara Buat Kuih Panakok
Cara membuat kuih panakok :
- Bancuh tepung dengan dua cawan air pandan
- Didihkan santan bersama gula dan garam
- Padam api dan tuang ke bancuhan tepung tadi.
- Bubuh pewarna hijau.
Step akhir, kukus selama dua puluh lima minit atau sampai masak bergantung kepada alat pengukus masing-masing. Siap. Cara buat panakok banjar mudah je kan, selamat mencuba semua.
0 Comments