Resepi Bahulu Gulung Sukatan Cawan Mudah Sedap Lembut Simple Gebu. Cuti sekolah plus musim hujan memang wajib rumah saya ada makanan tambahan. Semalam dah pekena kek marble. Arini cuba buat bahulu gulung pulang. Memang seumur hidup belum pernah lagi buat kuih bahulu gulung. Tadi ingatkan jika tak jadi saya standby biskut tiger sama milo panas untuk anak-anak makan. Eh eh sekali jadi dengan jayanya. Seronok sangat. Saya kongsikan resepi bahulu gulung gebu sukatan cawan :
Bahulu Gulung Sukatan Cawan |
Resepi Bahulu Gulung Mudah Lembut Sedap Simple Gebu Sukatan Cawan
Bahan untuk resepi bahulu gulung.tradisional :
Bahulu Gulung Tradisional Sukatan Cawan |
Bahan untuk resepi bahulu gulung.tradisional :
- Tiga biji telur gred A
- Setengah cawan gula kastor
- Satu cawan tepung gandum
- Dua sudu tepung jagung
- Dua sudu susu tepung (ambik susu anak)
- Tiga sudu butter dicairkan
Cara membuat kuih bahulu gulung :
- Pukul telur dan gula hingga putih serta ringan.
- Masukkan tepung dan susu. Kaub balik hingga rata.
- Masukkan butter cair. Kaub balik.
- Lapik loyang guna kertas a4 (jangan letak apa-apa)
- Letak adunan nipis.
Bahulu Gulung Sukatan Cawan |
Step akhir, bakar pada suhu 180 selama lima belas minit atau sampai masak bergantung kepada oven masing masing. Dah siap, sapu jem nenas atau nutela atau yang sewaktu dengannya dan gulung ketika masih panas. Setel. Cara membuat kuih bahulu gulung mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.
2 Comments
ya allah sedapnyaaa!!!
ReplyDeletemakasi..mo try la ni..
ReplyDelete