Resepi Wadai Kiping Banjar Asli Original Tradisional Sedap Mudah Simple. Ada tak sesiapa yang pernah makan kuih tradisional bandar iaitu wadai kepeng ni ? Sedap sangat, tak rugi kalau cuba buat tau. Resepi kuih wadai kiping banjar asli sukatan cawan ada saya sertakan dibawah :
Resepi Wadai Kiping Banjar |
Resepi Wadai Kipng Banjar Original Tradisional Asli Mudah Ringkas
Bahan untuk resepi wadai kiping banjar tradisional :
- Satu cawan tepung pulut
- Secubit garam
- Air
Cara Buat Wadai Kiping
Cara membuat wadai kiping :
- Uli semua bahan diatas sampai jadi doh yang tak melekat ditangan.
- Kemudian, gentel bulat-bulat kecil dan tekan ditengah.
- Susun atas dulang dan ketepikan seketika.
Resepi Kuah Wadai Kiping Banjar
Bahan untuk resepi kuah wadai kiping asli :
- Setengah ketul gula melaka atau gula merah
- Gula pasir (agak-agak sendiri nak manis setakat mana)
- Dua cawan santan (pun sama agak-agak sendiri nak rasa lemak setakat mana)
- Dua helai daun pndan
- Garam
- Air
Cara Buat Kuah Wadai Kiping
Cara membuat Kuah Wadai Kiping :
- Masak sekejap semua bahan kuah wadai kiping atas dapur guna api sederhana
Kemudian, masukkan doh wadai kiping yang siap digentel tadi dan biarkan hingga mendidih. Tambah air sikit kalau perlu. Siap. Cara buat kuih wadai kiping mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.
> Resepi Wadai Balungan Hayam Banjar Asli
0 Comments