Resepi Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak Asli Original Tradisional. Tempoyak goreng sarwak ori rezeki kami sekeluarga hari ini. Ada yang suka tak sambal tempoyak goreng ? Kita geng. Resipi tempoyak goreng ikan bilis sarawak yang sedap ini saya dapat dari seorang kenalan Bidayuh. Jom saya kongsikan resepi tempoyak goreng sarawak untuk rujukan semua.

Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak
Resepi Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak


Resepi Tempoyak Goreng Ikan Bilis Sawarak Original Tradisional Sedap

Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak Resepi
Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak


Bahan untuk resepi tempoyak goreng ikan bilis sarawak tradisional :
:



  1. Tempoyak
  2. Bawang putih ( dihiris )
  3. Bawang merah ( dihiris )
  4. Segenggam bilis ( goreng terlebih dahulu )
  5. Cili ( kuantiti ikut kepedasan masing-masing ya )
  6. Satu sudu gula


Cara Membuat Tempoyak Goreng Ikan Bilis Sarawak



Cara buat tempoyak goreng ikan bilis sarawak :

  1. Tumis ikan bilis, dan ketepikan.
  2. Tumis bawang putih serta bawang merah sampai naik bau
  3. Masukkan cili.
  4. Seterusnya masukkan tempoyak.
  5. Gaul rata bahan tumisan dengan tempoyak, kena sentiasa kacau jika tidak nanti hangus tempoyaknya. Goreng sampai keperangan.
  6. Masukkan gula dan gaul hingga sebati




Step akhir, masukkan bilis yang telah kita goreng tadi dan kacau kasi rata. Sekarang siap sedia untuk di ngap bersama nasi putih panas-panas.Cara masak tempoyak goreng ikan bilis sarawak mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain kali..