Resepi Singgang Daging Kelantan Sedap Mudah Simple Original Ala Siam Thailand. Singgang Daging Kelantan Ori In The House. Lauk tradisional kelantan yang sedap dan femes. Cara masak singgang daging kelantan paling mudah. Paling penting mesti guna daging lembu yang segar. Boleh juga di gantikan dengan daging kerbau, ayam kampung serta ayam pencen. Kepada yang berhajat boleh ambil resepi singgang daging kelantan original turun temurun dekat bawah :
Resepi Singgang Daging Kelantan Sedap |
Resepi Singgang Daging Kelantan Asli Original Tradisional
Bahan untuk resepi singgang daging kelantan ori :
Singgang Daging Kelantan Resepi |
Bahan A
- Daging Lembu ( rebus daging bersama asam keping sampai empuk. Perasakan dengan gula garam dan ajinamoto )
Cara Masak Singgang Daging Kelantan |
Bahan B : Tumbuk/ Blend
- Keumbar biji
- Lada kering
Daging Singgang Kelantan |
Bahan C : Hiris
- Bawang putih
- Bawang merah
- Lengkuas
- Halia
Bahan D : Optional
- Budu
Cara Buat Singgang Daging Kelantan
Singgang Daging Kelantan Sedap |
Cara Membuat Singgang Daging Kelantan :
- Panaskan kuali atau periuk
- Masukkan daging yang sudah direbus
- Masukkan ketumbar biji dan cili kering yang telah di tumbuk
- Masukkan semua semua bahan hirisan.
- Gaul rata.
Singgang Daging Kelantan Asli |
Step akhir, masukkan air dan biarkan mendidih selama beberapa minit. Siap. Kepada penggemar budu, boleh masukkan budu setelah mendidih ya. Sukatan agak-agak je jangan terlebih atau terkurang sudah ler. Kalau tak letak budu pun tak pe, rasanya tak lari sangat. Cara masak singgang daging kelantan mudah je kan, selamat mencuba semua dan jumpa lagi di lain hari.
0 Comments