Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Sedap Negeri Sembilan Style Mudah Simple. Musim menyedut datang lagi. Jadi moh ler kita semua masak siput sedut masak lemak cili padi negeri sembilan yang sedap dan asli , original, tradisional serta mudah ini. Cara membersihkan siput sedut atau cara mencuci siput sedut adalah dengan melumurkan hampas kelapa pada siput sedut dan biarkan selama satu atau dua malam. Nanti siput sedut akan menjadi lebih bersih dan kurang rasa lumpurnya. Kemudian boleh lah kita siang buntut nya. jika tidak sampai pencen tak keluar isinya.Cara bersihkan siput sedut mudah je kan. Sekarang jom kita tengok pula resepi masak lemak cili api siput sedut
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan |
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Mudah Sedap Ringkas Nogori
Bahan untuk resepi siput sedut masak lemak cili api simple :
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Sedap |
Bahan A
- Satu kilogram Siput Sedut
- Sebatang serai ( titik )
- Ketumbar sedikit
- Santan
- Asam keping
- Garam,
- Gula
- Serbuk Perasa
Bahan B : Blend
- Dua puluh biji cili api atau cili padi ( boleh kurangkan atau lebihkan )
- Dua biji bawang besar
- Lapan ulas bawang putih
- Satu inchi halia
- Satu inchi kunyit
- Empat hingga lima butir kencur ( daunnya hiris )
- Lengkuas ( optional )
Bahan C : Tambahan
- Batang Keladi
- Nenas
- Pucuk Paku
- Daun Kaduk
- Dan yang sewaktu dengannya
Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Resepi |
Cara Masak Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan |
Cara buat siput sedut masak lemak cili api :
- Blend semua bahan B sampai halus
- Seterusnya, panaskan minyak dan tumis bahan yang kita blend tadi bersama serai hingga harum dan pecah minyak.
- Masukkan siput sedut ( kalau nak letak keladi ke nenas ke pucuk paku ke daun kaduk ke masa ni lah ya )
- Kacau rata dan masukkan sedikit santan serta air.
- Masukkan pula biji ketumbar, dan asam keping.
- Masukkan garam dan gula serta serbuk perasa sikit.
- Biarkan mendidih
Siput Sedut Masak Cili Api Simple |
Step akhir, masukkan hirisan daun kecur dan baki santan yang ada. Rasa sikit kalau sudah kena dengan selera biarkan sekejap dan tutup api dapur. Siap untuk dihidangkan atas meja makan untuk santapan anak-anak semua. Cara memasak siput sedut masak lemak cili api negeri sembilan mudah je kan, selamat mencuba semua. Jumpa lagi di lain hari, salam.
0 Comments