Resepi Kuih Sopang Goreng Nogori Membuat Kue Tradisional Paling Simple. Mungkin segelintir rakyat Malaysia tidak mengetahui akan kewujudan salah satu jenis kuih tradisional negeri sembilan yang mudah dan sedap ini. Terdapat juga sesetengah orang yang memanggilnya sebagai kuih sepang goreng. Berdasarkan pengalaman saya sendiri, nak cari kuih sopang goreng nogori amatlah susah. Di bazar ramadhan pun jarang jarang sangat ada orang jual. Ini mungkin menjadi salah satu kenapa faktor kuih sepang nogori tidak begitu di kenali dikalangan masyarakat. Rasanya masam masam manis dan kenyal-kenyal gitu namun layan sampaikan sedar tak sedar sudah habis masuk ke dalam perut. Ada yang nak tau cara buat kuih sopang negeri sembilan ? Jom saya kongsikan resepi kuih sopang goreng negeri sembilan original :
Resepi Kuih Sepang Negeri Sembilan
Bahan untuk resepi kuih sepang goreng :
.
Bahan A
Bahan A
- Empat biji pisang masak ( saya guna pisang kapas, jika pakai pisang berangan dua biji sudah cukup )
- Satu sudu kecil garam
- Setengah paket tepung pulut
Bahan B
- Inti kelapa
> Cara Buat Inti Kelapa Kuih Sopang
Cara Buat Kuih Sopang Negeri Sembilan
Cara buat kuih sopang goreng :
- Masukan pisang yang telah di basuh serta di buang kulit ke dalam bekas.
- Lenyek guna senduk atau sudu hingga hancur
- Masukkan garam
- Lenyek lagi sambil gaul untuk kasi pisang dan garam sebati.
- Masukkan tepung pulut secara sedikit demi sedikit sampai jadi doh yang tak melekat pada bekas.
- Uli kecil kecil masukkan inti dan buat bentuk macam kuih cek mek molek.
Step akhir, panaskan minyak dan goreng kuih sopang guna api sederhana sampai bertukar warna keemasan atau sampai masak. Sekarang siap sedia untuk dihidangkan kepada ahli keluarga buat makan petang mahupun kepada tetamu yang berkunjung ke rumah. Cara buat kuih sepang negeri sembilan mudah je kan, selamat mencuba semua. Kalau ada masa lapang lagi, kita jumpa lagi. Salam.
0 Comments