Resepi Bubur Pulut Hitam Sukatan Cawan Membuat Guna Periuk Santan Kotak Versi Terengganu Kelantan Mudah Dan Sedap Paling Simple. Salam semua. Saya baru siap sediakan bubur pulut hitam sedap untuk dijadikan juadah makan petang bersama ahli keluarga. Syukur menjadi dengan jayanya. Untuk pengetahuan, bubur pulut hitam banyak juga versi tradisionalnya misalnya bubur pulut hitam terengganu , bubur pulut hitam kelantan, bubur pulut hitam utara akan di makan bersama santan. Manakala lain lain negeri lain pula kaedahnya. Terdapat juga yang suka makan bubur pulut hitam durian. Ada yang nak tau cara buat bubur pulut hitam ? Jom saya kongsikan resepi bubur pulut hitam
Resepi Bubur Pulut Hitam Noxxa Pressure Cooker |
Resepi Bubur Pulut Hitam
Bahan untuk resepi bubur pulut hitam mudah :
Bubur Pulut Hitam Noxxa |
- Satu cawan pulut hitam
- Satu mangkuk santan
- Satu helai daun pandan
- Gula merah dan gula perang ( sukatan ikut tahap kemanisan yang kita nak )
- Setengah sudu teh garam
- Seggenggam biji sagu ( tak letak pun tak pe )
Cara Masak Bubur Pulut Hitam Noxxa
Cara Buat Bubur Pulut Hitam Noxxa :
- Basuh pulut hitam dan rebus dalam periuk Noxxa High Pressure 30 HP sampai empuk.
- Masukkan santan, gula merah, gula perang, garam serta daun pandan.
Step akhir, tutup tudung periuk dan set Steam 5 minit. Sekarang siap sedia untuk dihidangkan kepada ahli rumah atau jiran tetangga yang datang menziarah ke rumah. Cara buat bubur pulut hitam mudah je kan, selamat mencuba semua. Kalau ada masa lapang, kita jumpa lagi di lain kali. Salam dan semoga berjaya.
0 Comments