Resepi Permata Zamrud Sukatan Cawan Membuat Simple Paling Sedap Asli. Salam semua. Syukur kuih permata nilam menjadi dengan jayanya. Ini semua gara- gara tak tahan tengok kuih permata zamrud viral yang asyik lalu lalang di laman sosial milik saya. Ada yang nak tau cara membuat kue permata zamrud ? Jom saya kongsikan resepi talam permata zamrud sukatan cawan :
Resepi Kuih Permata Zamrud Sukatan Cawan |
Resepi Permata Zamrud Pandan Sukatan Cawan
Bahan untuk resepi kuih permata zamrud mudah :
Kuih Permata Zamrud Resepi |
Bahan A : Santan
- Dua cawan santan pekat
- Setengah cawan tepung beras ( saya guna cap teratai )
- Dua sudu besar tepung gandum
- Dua sudu besar tepung jagung
- Garam secukupnya
- Satukan semua bahan
- Blend hingga sebati
- Kemudian, masak sekejap sampai naik wap.
- Tapis dan tuang ke dalam bekas.
Bahan B : Adunan Doh
- Satu setengah cawan tepung pulut
- Setengah cawan air pandan
- Pewarna hijau
- Satukan bahan diatas
- Uli hingga menjadi doh ( doh jangan keras sangat sebab nanti bila kita letak inti dan nak bentukkan tepungnya akan pecah )
- Jika air pandan kurang, boleh tambah dengan air biasa.
Resepi Inti Kuih Permata Zamrud |
Bahan C : Inti
- Setengah cawan gula merah
- Dua sudu besar gula
- Air
- Daun pandan ( ikat simpul )
- Setengah biji kelapa parut ( putih sahaja )
- Tepung gandum sikit
- Panaskan periuk dan masak gula merah, gula putih, air, daun pandan sampai gula cair dan larut.
- Seterusnya masukkan kelapa parut.
- Kacau sampai air gula hampir kering
- Taburkan tepung gandum sikit
- Kalau lagi kasi sebati
- Siap
- Biarkan sejuk dan gentel bulat-bulat.
Cara Membuat Kue Permata Zamrud |
Cara Buat Kuih Permata Zamrud
Cara membuat kuih permata zamrud :
Cara Kukus Kuih Permata Zamrud |
- Ambil sedikit doh dan letak inti pada bahagian tengahnya.
- Bulatkan kembali
- Masukkan ke dalam acuan yang telah di sapu dengan minyak.
- Tuang adunan santan ( 3/4 daripada acuan )
Resepi Permata Zamrud Sukatan Cawan |
Step akhir, kukus selama sepuluh minit menggunakan api perlahan. Bila sudah siap, tunggu sejuk baru keluarkan daripada acuan.
0 Comments