Resepi Daging Dendeng Minang Yang Mudah Dan Sedap.  Apa resepi dan bagaimana cara untuk membuat daging dendeng minang ? Ikuti perkongsian berikut :

Resepi Mudah Daging Dendeng Minang Perak
Resepi Mudah Daging Dendeng


Resepi Dendeng Daging Minang Yang Best Dan Senang
.
Bahan-Bahan:
.
1) Setengah kilogram daging 
2) Lima ulas bawang putih 
3) Lima ulas bawang merah ( kisar ) 
4) Dua batang serai 
5) Sebiji tomato ( kisar ) 
6) sedikit halia 
7) cili merah ( kisar ) 
8) Dua sudu besar ketumbar (ditumbuk) 
9) sedikit garam
.
Cara Masak Daging Dendeng Minang
.
1) Rebus daging direbus sampai empuk 

2) Selepas itu, buang air rebusan 

3) Rebus sekali lagi dengan paras air yang sama rata dengan daging bersama halia, bawang putih, serta ketumbar(yang telah ditumbuk).

4) Bila air sudah kering angkat daging serta potong lebar-lebar dan tumbuk daging sampai pecah urat (leper)

5) Goreng daging tersebut sampai garing dan ketepikan 

6) Tumis bahan yang telah dikisar dan titikkan serai masak hingga garing masukkan garam. 

7) Akhir, gaulkan daging dengan sambal dan sedia untuk dihidangkan.

Nota resepi : jika hendak sedap lagi rasa daging tu, rebus pakai air kelapa. Selamat mencuba.