Resepi Apam Balik Tebal Mudah Simple Sedap Gebu Lembut. Resepi apam balik yang saya buat berniaga di pasar pada suatu zaman dahulu. Memang gebu dan menggunakan bahan-bahan mudah didapati di kedai kedai atau pasaraya berhampiran kawasan anda.
Resepi Apam Balik |
Resepi Apam Balik Rangup Gebu Tebal Senang Best
- Satu kilogram gandum
- Tujuh puluh gram gula
- Setengah tin susu pekat
- Satu sudu teh mauripan
- Satu sudu besar soda bikarbonat
- Satu sudu teh esen vanila
- Satu sudu teh garam
- 1500ml air kosong
Cara Buat Apam Balik
- Masukkan semua bahan diatas dan kisar atau kacau sampai sebati
- Panaskan kuali. Lap kuali dengan butter.
- Tuang adunan apam balik ke dalam kuali dan ratakan.
- Letakkan gula ke permukaan serata tepung.
- Bila nampak kering sikit, letak kacang dan jagung.
Akhir, angkat dan sapu butter ketika apam balik masih panas supaya nampak berkilat. Sekarang dah boleh untuk dimakan bersama ahli keluarga.
0 Comments