Resepi Cakoi Gebu Lembut Mudah Senang Warisan Keluarga. Assalamualaikum dan salam sejahtera.Petang tadi saya ada buat you tiao. Resepi ibu saya turun temurun, 30 tahun sudah meniaga dan menggunakan resepi ini. Dari saya lahir, sampai dewasa tetap pakai resepi sama.Saya kongsikan cara buat you tiao yang gebu ini semoga manfaat untuk semua.
Cara Buat Cakoi |
Resepi Cakoi Sukatan Cawan Cina Yang Sedap Rangup
1. Tepung gandum satu kilogram
2. Satu paket kecil yis mauripan
3. Setengah Susi ammonium bicarbonate(boleh didapatkan di kedai kek atau bakery)
4. Bawang putih lima ulas bersama bawang besar half blend(simpan dalam jug berisi air,ammonium bicarbonate,garam secukup rasa)
5. Air ini adalah untuk adun doh.
6. Yeast dengan tepung adun sekali, letak air bawang secara perlahan-lahan. Doh jangan keras nanti tak bersarang. Jika lembut masa potong nanti letak tepung banyak-banayk pun tak pe.
Kuah cakoi pula boleh gunakan apa sahaja contoh sekaya, cilli, butter, gulai ayam dan macam-macam lagi lah. Atas selera masing-masing. Selamat mencuba dan jangan lupa ikuti perkembangan resepi yang lain di https://www.facebook.com/resepisimple. Ajak kawan-kawan sekali weh. Terima kasih.
0 Comments