Resepi Donut Gebu Lembut Tanpa Telur Tanpa Uli Sukatan Cawan. Terlebih rajin hari ini buat donut pandan tanpa telur dan tak payah uli tapi gebu dan lembut. Saya suka turunkan ilmu masakan pada anak anak saya. Tiga puluh tahun yang lalu saya masih ingat bagaimana saya membuat kuih basah dan menjaja ke sekeliling kampung dan kilang yang berhampiran dengan berjalan kaki secara bersendirian. Asal usul dan sejarah lama tidak mungkin boleh saya lupakan. Sentiasa saya ingat susah senang saya membesarkan anak-anak yang kadang kala tanpa sedar menitiskan air mata. Syukur.
![]() |
Donut Gebu Sukatan Cawan |
Resepi Donut Tanpa Uli Tanpa Telur Simple Mudah
Bahan A :
- Satu paket yis kering
- Dua sudu susu pekat manis
- Dua sudu gula pasir
- Satu cawan air suam campuran air pandan.
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang
Bahan B :
- Empat cawan tepung gandum
- Dua sudu bessar marjerin atau butter
- Dua sudu teh baking powder
- Satu sudu teh garam
Ramaskan bahan B sampai jadi macam serbuk roti.
Cara Buat Donut
- Campurkan bahan A dengan Bahan B dan gaul sampai rata,
- Masukan dalam bekas dan tutup serta biarkan selama satu jam
- Adunan memang lembik, tidak payah tambah tepung,
0 Comments