Resepi Nasi Dagang Terengganu Asli Original

Resepi Nasi Dagang Terengganu Asli Original. Jom kita buat nasi dagang istana, makanan tradisional dan warisan turun temurun orang Terengganu Darul Iman.Simple dan sedap. Resepi nasi dagang gulai ikan tongkol :

Nasi Dagang Terengganu Gulai Ikan Tongkol
Resepi Nasi Dagang Terengganu


Resepi Nasi Dagang Terengganu Original

Bahan untuk buat nasi dagang :

  1. Empat pot beras wangi atau nisbah satu pot beras pulut campur tiga pot beras biasa. Beras tersebut hendaklah direndam selama semalaman.
  2. Santan pekat dan santan cair. Agak sahaja ikut berapa banyak nasi. Jika cuma empat pot cukup letak satu santan cair dengan setengah cawan santan pekat.

Cara Buat Nasi Dagang Terengganu

Cara membuat nasi dagang gulai ikan aya :

  1. Kukus beras wangi untuk kali pertama ( dalam sepuluh minit )
  2. Kemudian, angkat dan curahkan santan cair.
  3. Kacau hingga santan diserap nasi.
  4. Kukus sekali lagi
  5. Bila sudah lembut atau masak
  6. Angkat dan gaul dengan santan pekat
  7. Taburkan hirisan halia, bawang merah dan halba.
  8. kalau suka masin, taburkan garam.

Siap masak nasi dagang. Untuk resepi gulai ikan tongkol nasi dagang terengganu, boleh rujuk pada pautan yang saya kongsikan dibawah.

> Resepi Ikan Tongkol Gulai Nasi Dagang Terengganu

No comments:

Post a Comment

×