Cara Masak Asam Pedas Ikan Kerisi

Cara Masak Asam Pedas Ikan Kerisi Melaka Asli. Asam pedas ikan kerisi pekat yang mudah, sedap, pekat melekat hasil menuntut ilmu dengan jiran semasa merantau di Melaka.Yang paling penting daun kesum petik depan rumah kawan-kawan. Inilah untungnya bila kita berbakti kepada tanah. Sambil- sambil petik sambil makan sebab saya suka makan ulam daun kesum. Jom saya kongsikan resepi ikan kerisi asam pedas melaka :

Cara Masak Asam Pedas Ikan
Cara Masak Asam Pedas


Resepi Asam Pedas Ikan Kerisi Melaka Sedap Original

Bahan untuk resepi asam pedas ikan kerisi melaka simple :
  1. Bawang merah
  2. Bawang putih
  3. Cili Kering
  4. Tomato
  5. Kunyit
  6. Air asam Jawa
  7. Serai
  8. Asam Keping
  9. Daun kesum
  10. Daun Limau purut

Cara Masak Asam Pedas Ikan Kerisi

Cara masak asam pedas melaka sedap :

Bwang merah, bawang putih tumis sampai garing. Bila garing masukkan cili kering dan tomato yang sudah dikisar bersama sedikit lengkuas dan sedikit kunyit. Kacau sampai naik bau. Masukan air asam jawa, serai dan asam keping. Dah mendidih masukkan ikan, daun kesum serta daun limau purut. Siap.

No comments:

Post a Comment