Resepi Apam Betawi Gebu Sukatan Cawan

Resepi Apam Betawi Gebu Sukatan Cawan. Alhamdulillah, menjadi juga Apam Betawi aka apam telur. gebu gebas. Teringin sangat nak makan punya pasal. Sanggup tunggu anak-anak tidur terus masuk dapur dan buat apam betawi. Kalau mereka ada terganggu sikit. Resepi apam betawi mudah sahaja, saya guna resepi apam betawi sukatan cawan dan yang paling istimewa hanya guna empat bahan sahaja. Apam betawi wangi sangat tau.

Resepi Apam Betawi Mudah
Resepi Apam Betawi

Resepi Apam Betawi Sukatan Cawan Sedap Mudah Ringkas

Bahan untuk resepi apam betawi lembut :

  1. Satu cawan gula ( boleh kurang atau tambah )
  2. Empat biji telur
  3. Dua cawan tepung gandum
  4. Esen vanilla atau esen rose


Cara Buat Apam Betawi

Cara membuat apam betawi :

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang (putih)
  2. Masukkan esen rose
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  4. Griskan loyang dengan minyak masak atau majerin
  5. Tuang adunan kuih apam betawi ke dalamnya


Akhir sekali, ambil adunan apam betawi kukus sampai masak. Siap. Cara nak buat apam betawi mudah je kan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

×