Resepi Ikan Masin Jeruk Goreng Thai Tahan Lama. Ikan masin jeruk kering adalah menu sahur saya setiap tahun kerana ketika waktu bersahur saya dan anak-anak susah nak telan nasi. Namun sejak ada lauk ikan tenggiri jeruk goreng, anak-anak pun pulun makan. Resepi ikan masin jeruk goreng saya mintak dari jiran orang thai. Yang lagi isimewa, ianya boleh tahan lama. Masak banyak-banyak, kemudian simpan dalam botol kedap udara dan masukkan dalam peti ais. Saya kongsikan resepi ikan masik jeruk goreng sedap :
![]() |
Resepi Ikan Masin Jeruk Goreng Thai |
Resepi Ikan Masin Jeruk Goreng Siam Sedap Simple
Bahan untuk resepi ikan masin jeruk goreng mudah :
- Ikan masin tenggiri yang di goreng garing
- Cili padi, kuantiti ikut suka atas selera. Kalau saya lagi pedas lagi sedap.
- Bawang merah ( mayang )
- Bawang putih ( mayang )
- Sedikit air asam jawa
- Apa-apa ulam yang kita suka (rincik halus)
Cara Masak Ikan Masin Jeruk Goreng
Cara cara buat ikan masin jeruk goreng :
- Panaskan minyak sikit, goreng bawang merah, bawang putih sampai garing
- Masukkan ulam dan ikan masin yang telah dibuang tulang
- Masukkan air asam
- Hancurkan isi ikan masin guna sudip sambil kacau sampai kering.
Siap, selamat mencuba.
0 Comments