Resepi Kuih Ros aka Kuih Goyang aka Kuih Loyang Rangup Sukatan Cawan. Tempat anda panggil apa kuih ros tradisional dan rangup ini ? Asalnya nak buat biskut snow almond, tetiba rasa nak makan kuih bunga ros pulak eh. Alang-alang barang sudah ada, kita tangguhkan dahulu seketika niat buat biskut snow almond, kita buat kuih ros goyang. Resepi kuih ros simple sahaja, saya guna resepi kuih loyang sukatan cawan :
Resepi Kuih Ros Sukatan Cawan Mudah Sedap Simple
![]() |
Resepi Kuih Loyang Sukatan Cawan |
Resepi Kuih Ros Sukatan Cawan Mudah Sedap Simple
Bahan untuk resepi kuih ros mudah :
- Dua cawan tepung beras
- Setengah cawan tepung gandum
- Satu cawan gula
- Tiga biji telur
- Santan secukupnya (anggaran dalam dua cawan)
- Pewarna kuning (kalau suka)
Cara Buat Kuih Ros Rangup
Cara cara membuat kuih ros rangup :
- Masukkan tepung beras,tepung gandum serta gula Gaul rata
- Masukkan telur dan gaul lagi.
- Masukkan santan dan gaulkan perlahan-lahan sampai gula larut dan adunan tidak berketul.
- Adunan hendaklah tidak terlalu cair.
- Panaskan minyak di dalam kuali
- Masukkan acuan di dalam minyak dan biarkan seketika sehingga acuan menjadi cukup panas.
- Apabila acuan sudah panas, celupkan acuan ke dalam adunan, jangan sampai penuh acuan.
- Angkat serta rendam dalam minyak sambil goyang-goyang kan acuan agar adunan keluar dari acuan.
- Biarkan kekuningan dan angkat serta toskan.
Ulang sampai habis.Dah siap masukkan ke dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba.
0 Comments