Resepi Sambal Kicap Johor Asli Original Tradisional. Jika sudah nama orang Johor, sambal kicap dengan makanan semestinya berpisah tiada. Selain sedap makan bersama pisang goreng, kerang cicah sambal kicap johor pun sedap juga tau. Meletop-meletup gitu dalam mulut. Resepi sambal kicap goreng pisang johor yang sedap dan mudah saya sertakan sekali.
Resepi Sambal Kicap Johor |
Resepi Sambal Kicap Johor Original Tradisional Asli Sedap
Bahan untuk resepi sambal kicap johor simple :
- Tiga biji bawang merah
- Dua ulas bawang putih
- Cili padi
- Kicap
- Limau kasturi
- Gula
Cara Buat Sambal Kicap Johor
Cara cara membuat sambal kicap johor :
- Goreng sekejap bawang merah, bawang putih dan cili padi dalam kuali. Tak perlu garing sangat. Kemudian, toskan. Hati-hati tau, tutup guna tudung periuk jika takut meletup.
- Dah siap tos, masukkan dalam pengisar dan tambah kicap serta gula. Kisar sampai lumat.
Akhir sekali tuang sambal kicap johor dalam mangkuk. Perah limau kasturi ke atas sambal kicap. Rasa sikit dan kalau pedas sangat tambah kicap dan gula. Setel.
0 Comments