Resepi Sambal Kicap Johor Asli Original Tradisional

Resepi Sambal Kicap Johor Asli Original Tradisional. Jika  sudah nama orang Johor, sambal kicap dengan makanan semestinya berpisah tiada. Selain sedap makan bersama pisang goreng, kerang cicah sambal kicap johor pun sedap juga tau. Meletop-meletup gitu dalam mulut. Resepi sambal kicap goreng pisang johor yang sedap dan mudah saya sertakan sekali.

Resepi Sambal Kicap Johor Original
Resepi Sambal Kicap Johor


Resepi Sambal Kicap Johor Original Tradisional Asli Sedap

Bahan untuk resepi sambal kicap johor simple :

  1. Tiga biji bawang merah
  2. Dua ulas bawang putih
  3. Cili padi
  4. Kicap
  5. Limau kasturi
  6. Gula


Cara Buat Sambal Kicap Johor

Cara cara membuat sambal kicap johor :

  1. Goreng sekejap bawang merah, bawang putih dan cili padi dalam kuali. Tak perlu garing sangat. Kemudian, toskan. Hati-hati tau, tutup guna tudung periuk jika takut meletup. 
  2. Dah siap tos, masukkan dalam pengisar dan tambah kicap serta gula. Kisar sampai lumat.


Akhir sekali tuang sambal kicap johor dalam mangkuk. Perah limau kasturi ke atas sambal kicap. Rasa sikit dan kalau pedas sangat tambah kicap dan gula. Setel.

No comments:

Post a Comment