Resepi Biskut Putu Kacang Hijau Yang Sedap Mudah

Resepi Biskut Putu Kacang Hijau Yang Sedap Dan Mudah. Mak sibuk menyiapkan biskut putu kacang hijau di dapur. Walaupun sudah mencapai usia warga emas namun mak tetap rajin buat kuih raya tradisional. Al maklumlah lagi dua minggu kita semua akan bertemu raya. Saya pula seperti biasa, hanya bantu tengok mak buat sampai siap untuk dimakan. Jom saya kongsikan resepi dan sukatan biskut putu kacang :

Resepi Kuih Putu Kacang Hijau
Resepi Biskut Putu Kacang Hijau


Resepi Biskut Putu Kacang Hijau Tradisional

Bahan untuk resepi kuih putu kacang :

  1. Satu kilogram kacang hijau ( buang kulit )
  2. Satu kilogram gula halus (ayak)

Cara Buat Kuih Putu Kacang Hijau

Cara cara membuat biskut putu kacang hijau :


  1. Goreng kacang hijau tanpa minyak.
  2. Biarkan kacang sejuk.
  3. Basuh bersih dan toskan sampai kering
  4. Kisar halus kacang tadi. Ayak.
  5. Tambahkan gula halus yang sudah diayak.
  6. Gaul sebati.
  7. Biar semalaman. Untuk adunan jadi sebati serta lembab.
  8. Tekan dalam acuan.

Akhir sekali, susun dalam talam dan jemur. Setel. Selamat mencuba.

1 comment:

  1. hm... teringin nak buat. Tok kat sebelah rumah yang selalu buat dah uzur. Selalunya kami beli dari dia.

    ReplyDelete