Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan Asli Original

Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan Asli Original Tradisional. Siapa yang suka makan nasi berlauk bersama ikan tongkol gulai kuning ? Saya  awal-awal sudah masak untuk sarapan ahli rumah. Kalau di negeri Terengganu ikan tongkol dipanggil ikan aye dan di beberapa negeri lain ianya dikenali sebagai ikan kayu. Jom saya kongsikan resepi ikan tongkol gulai kuning nasi berlauk kelantan :

Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan
Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan


Resepi Ikan Tongkol Gulai Kuning Kelantan Original Asli Tradisional

Bahan untuk resepi gulai kuning ikan tongkol nasi berlauk kelantan :


  1. Ikan tongkol (rebus bersama garam serta asam keping)
  2. Tujuh hingga lapan biji cili kering
  3. Tiga ulas bawang merah
  4. Empat hiris lengkuas
  5. Satu inci kunyit hidup
  6. Satu keping asam keping
  7. Gula dan garam
  8. Cili hijau, timun, kacang panjang (jika suka)


Cara Masak Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan

Cara cara memasak gulai kuning ikan tongkol :


  1. Rebus ikan bersama asam keping serta garam.
  2. Kisar semua bahan diatas ( kecuali ikan )
  3. Masukkan ke dalam santan dan masak guna api kecil sampai menggelegak.
  4. Sentiasa kacau. 
  5. Selepas itu, masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan gula sikit.
  6. Masak sampai pecah minyak.


Kalau suka boleh masukkan timun yang telah dihiris, kacang panjang, atau cili hijau Kelantan. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

×