Resepi Sambal Cincalok Sedap Simple Mudah Ringkas. Siapa pernah makan sambal cincalok goreng ? Paling sedapp kalau makan bersama nasi panas dengan ikan goreng pun sudah cukup . Rasa sambal cincalok lebih kurang macam ikan pekasam . Jom saya kongsikan resepi sambal cincalok sedap. Namun harus diberi perhatian kepada sesape yang sedang berdiet adalah dilarang mencuba sambal cencalok kerana khuatir diet anda akan kelaut.

Resepi Sambal Cincalok Sedap
Resepi Sambal Cincalok


Resepi Sambal Cendalok Sedap Mudah Ringkas Simple

Bahan untuk resepi cincalok mudah


  1. Sebotol cincalok
  2. Empat biji bawang merah
  3. Dua ulas bawang putih
  4. Cili padi secukup rasa 
  5. Satu biji lada besar sebijik
  6. Gula 
  7. Satu kiub knor pasti sedap
Cara Buat Cincalok

Cara cara membuat cincalok :


  1. Tumis bahan tumis sampai naik bau dan tunggu sekejap kasi layu sikit bahan tu.
  2. Kemudian, masukkan sebotol cincalok dan tambah air sikit untuk kurangkan rasa masin.
  3. Masak hingga kering.

Dah siap, perah limau nipis dan makan bersama nasi panas. Sambal cincalok tahan lama kalau letak dalam peti aias selama dua minggu hingga satu bulan. Cara nak buat sambal cincalok mudah je kan, selamat mencuba semua.

> Resepi Sambal Tomato Bugis Asli Original Tradisional