Resepi Bubur Asyura Utara Asli Original Tradisional Sukatan Cawan Simple Paling Sedap. Petang ini kita menjamu bubur asyura utara mudah dan sedap. Permintaan dari encik suami semalam. Dah lama tak makan bubur asyura kedah katanya. Pagi tadi pergi pasar terus beli bahan- bahan bubur asyura, balik terus bersilat dekat dapur untuk siapkan. Resepi bubur asyura simple je, saya guna resepi bubur asyura sukatan cawan :
Bubur Asyura Utara |
Bahan untuk resepi bubur asyura kedah sukatan cawan :
- Dua cawan tepung beras
- Satu cawan santan pekat + satu sudu teh garam
- Tiga cawan santan cair
- Satu cawan gula merah ( dimasak dengan secawan air sampai larut dan tapiskan)
- Tiga per empat cawan gula putih ( suka manis tambah, tak suka kurangkan )
- Segenggam kacang kuda, kacang tanah, dan kacang hijau ( rendam tiga jam kemudian rebus sampai lembut )
- Semangkuk keledek dipotong dadu dan direbus hingga lembut
- Semangkuk pisang dipotong bulat2
- Satu tin jagung ( Saya suka pakai jenama Adabi )
- Tiga sudu besar sagu halus
- Tiga helai daun pandan
Resepi Bubur Asyura Utara Simple Sukatan Cawan |
Cara cara membuat bubur asyura :
- Kisar tepung beras dengan tiga cawan santan cair dan tapiskan.
- Campurkan semua bahan kecuali pisang dalam periuk atau kuali besar.
- Kacau sampai masak dengan api perlahan.
- Bila dah agak pekat masukkan hirisan pisang tadi.
Resepi Bubur Utara Sedap Sukatan Cawan |
Step akhir, sambung kacau hingga betul-betul masak dan tidak melekat pada kuali. Dah siap, alihkan ke dalam loyang atau bekas. Biarkan sejuk sekejap baru potong.Cara masak bubur asyura utara mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain hari ya.
0 Comments