Resepi Kuih Talam Cendol Sukatan Cawan. Sekarang siap kue talam cendol untuk juadah petang bersama ahli rumah. Resep kue talam mudah je, saya guna resepi kuih talam sukatan cawan. Sesiapa yang nak tahu cara nak buat kuih talam cendol boleh ambil resepi kuih talam cendol sukatan cawan dibawah :

Resepi Kuih Talam Cendol Sukatan Cawan
Kuih Talam Cendol Sukatan Cawan


Resepi Talam Cendol Sukatan Cawan

Bahan untuk resepi kuih talam cendol sedap :

Bahagian bawah :

  1. Cendol
  2. Empat cawan santan pekat
  3. Dua cawan tepung beras
  4. Satu sudu tepung jagung
  5. Tiga per empat cawan gula pasir
  • Masukkan semua bahan ( kecuali cendol ) ke dalam periuk dan masak sampai likat. Lebih kurang dalam dua puluh minit guna api perlahan.
  • Dah siap, tuang ke dalam loyang yang telah dilapik dengan plastik  ( saya guna loyang saiz 6x6 cm )
  • Ratakan dan bubuh cendol.


Bahagian atas

  1. Tiga cawan santan pekat
  2. Satu setengah cawan tepung beras
  3. Satu air gula ( satu cawan gula merah dimasak dengan setengah cawan gula pasir )
  4. Tiga biji telur
  5. Satu camca kecil garam
  • Kisar atau blender semua bahan diatas


Cara Buat Kuih Talam Cendol

Cara cara membuat kuih talam cendol :

  1. Ambil adunan bahagian bawah kuih talam cendol dan kukus selama dua puluh minit. 
  2. Dah siap kukus, toreh-toreh manja guna pisau.
  3. Ambil pula adunan bahagian atas yang telah siap dikisar dan tuangkan adunan bahagian bawah tadi.

Akhir sekali, kukus guna api perlahan selama empat hingga empat puluh lima minit sampai masak. Jangan lupa buka penutup sekali sekala untuk lap wap air. Apabila kuih talam cendol sudah masak, terus buka penutup dan biarkan sejuk sebelum potong. Siap. Cara nak buat kuih talam cendol mudah je kan, selamat mencuba.

> Resepi Kuih Talam Pandan Sukatan Cawan