Resepi Kuih Kaswi Sukatan Cawan Mudah Sedap Simple. Kuih kaswi jika banyak tepung ubi jadi liat, maka saya kurang gemar. Resepi kuih kaswi lembut dan sedap ini saya ubah sendiri tanpa ikut sesiapa guna tepung beras dengan santan tepung ubi letak sikit je. Syukur, alhamdulillah rasanya sedap sangat. Kalau ada yang nak cuba, saya selitkan resepi kuih kaswi mudah dibawah :

Resepi Kuih Kaswi Sukatan Cawan
Kuih Kaswi Sukatan Cawan

Resepi Kuih Kaswi Tepung Beras Lembut Ringkas Cepat Paling Sedap




Bahan untuk resepi kuih kaswi pandan sukatan cawan :

Bahan A
  1. Dua cawan air
  2. Dua cawan gula merah
  3. Tiga helai daun pandan

  •  masak gula merah bersama dua cawan air, masukkan daun pandan. Tapis dan biarkan sejuk.


Bahan B
  1. Dua cawan tepung beras
  2. Dua sudu besar tepung ubi
  3. Satu cawan santan pekat
  4. Dua sudu besar air kapur (jangan terlalu jernih, pekat sikit)
  5. Setengah sudu kecil garam


Cara Buat Kuih Kaswi Sukatan Cawan



Cara membuat kuih kaswi :

  1. Bila bahan A dah sejuk, masukkan semua bahan B dan kacau sampai sebati.
  2. Griskan minyak pada loyang
  3. Tuang adunan kuih kaswi ke dalam loyang.


Step akhir, panaskan pengukus dulu dan bila dah mendidih baru letak loyang. Kukus kuih kaswi selama empat puluh lima minit  Dah sejuk baru potong dan gaul dengan kelapa yang sudah dicampur dengan sedikit garam.