Resepi Kek Gula Hangus Noxxa Sukatan Cawan Tanpa Perap Mudah Dan Sedap. Kek sarang semut periuk noxxa hanya steam dua puluh minit berbanding kek sarang semut bakar guna oven ambil masa selama satu jam untuk siap. Saya buat lebih sikit tadi untuk ole-ole adik beradik bawa balik ke rumah masing-masing memandangkan cuti sekolah hampir tamat untuk tahun ini. Sesiapa yang nak cuba boleh rujuk resepi kek sarang semut guna periuk noxxa dekat bawah ye :
Resepi Kek Sarang Semut Noxxa |
Resepi Kek Sarang Semut Periuk Noxxa Sukatan Cawan
Bahan A : Karamel
- Satu cawan gula kasar
- Satu cawan air panas
- Lima sudu marjerin
- Masak pakai api perlahan, hanguskan gula sampai keperang-perangan ( bukan hangit tau ).
- Masukkan air panas secara sedikit demi sedikit (hati bimbang merecik),
- Larutkan gula sampai cair.
- Kemudian, masukkan marjerin.
- Ketepikan seketika.
Bahan B : Ayak
- Satu cawan tepung gandum
- Dua sudu teh soda bikarbonat
- Ayak bahan B dan ketepikan sekejap
Bahan C
- Empat biji telur
- Satu sudu teh esen vanilla
- Setengah cawan susu pekat
Resepi Kek Gula Hangus Noxxa Sukatan Cawan |
Cara Buat Kek Sarang Semut Noxxa
Cara membuat kek sarang semut noxxa :
- Pukul telur sampai kembang ( Nak guna mixer boleh, nak guna blender pun boleh).Saya pakai blend.
- Masukkan susu pekat serta aisen vanilla,
- Masukkan bahan B ( bahan ayak tadi )
- Masukkan Bahan A ( karamel )
- Blend sekejap atau nak kacau guna senduk kayu pun boleh ye.
- Dah siap, tuang ke dalam bekas yang telah digris dengan majerin
- Perap selama satu hingga dua jam.
Kek Sarang Semut Tanpa Perap Periuk Noxxa |
Step akhir, steam guna periuk noxxa selama dua puluh minit. Setel. Cara buat kek sarang semut noxxa mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.
0 Comments