Resepi Ketupat Jagung Viral Sukatan Cawan Mudah Sedap Simple Daun Palas. Ketupat palas jagung yang mudah dan sedap sedang dalam pembikinan. Ini semua untuk potluck dekat pejabat esok. Yang lebih, kita buat ketupat palas frozen simpan dalam peti ais agar tahan lama. Biasa saya buat masa nak dekat raya je kuih ketupat jagung ni untuk hidangan kepada tetamu yang datang ke rumah. Campurlah dengan ketupat palas tradisional juga. Ada yang suka tak ? Jom saya kongsikan resepi ketupat jagung palas sukatan cawan :

Resepi Ketupat Palas Jagung
Resepi Ketupat Jagung


Resepi Ketupat Palas Jagung Sukatan Cawan

Bahan untuk resepi ketupat jagung daun palas viral ;
  1. Setengah kilogram beras pulut
  2. Tiga tongkol jagung
  3. Setengah kilogram santan (tambah lagi rm2)
  4. Daun pandan ( optional, nak letak boleh dan tak nak letak pun boleh )
  5. Garam dan gula ( optional, nak letak boleh dan tak nak letak pun boleh )


Cara Buat Ketupat Jagung

Cara membuat ketupat jagung :

  1. Masak santan sampai mendidih manja ( yang nak letak daun pandan, garam gula, letak masa ni ye )
  2. Kemudian masukkan beras dan kacau hingga kering ( lebih kurang macam masak nasi )
  3. Masukkan jagung
  4. Biarkan sekejap untuk jagung masak bersama pulut
  5. Bila sudah kering, dah boleh tutup api dapur.
  6. Biarkan suam dulu baru balut guna daun palas
Step akhir, dah siap balut semua dah boleh rebus. Siap. Cara buat ketupat jagung mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.