Resepi Kuih Tepung Boko Kelantan Asli Original Tradisional Sedap Sukatan Cawan

Resepi Kuih Tepung Boko Kelantan Asli Original Tradisional Sedap Sukatan Cawan. Inilah rezeki kami petang tadi anak beranak iaitu kuih tradisional kelantan, tepung boko ubi kayu. Syukur menjadi dengan jayanya. Saya berani cakap yang rasa kuih tepung boko memang sedap dan mampu memikat sesiapa sahaja yang menjamahnya, Saya kongsikan resepi tepung boko ubi kayu kelantan original asli tradisional :

Resepi Tepung Boko Ubi Kayu Kelantan
Resepi Kuih Tepung Boko Kelantan


Resepi Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Kelantan Asli Original Tradisional

Bahan untuk resepi tepung boko kelantan asli :

Bahan A

  1. Dua cawan ubi kayu yang telah di parut


Bahan B

  1. Satu cawan gula merah
  2. Satu cawan air
  3. Tiga helai daun pandan 

  • Masak semua bahan B hingga larut
  • Kemudian, tapis

Cara Buat Kuih Tepung Boko Kelantan

Cara membuat tepung boko kelantan :

  1. Campurkan ubi kayu yang telah diparut dengan bahan-bahan yang kita masak tadi serta kacau sebati.
  2. Tuang ke dalam loyang dan kukus kuih tepung boko sampai masak.

Dah masak asingkan seketika untuk kita buat kepala santannya untuk dihidangkan sebagai kuah kuih tepung boko. Cara nak buat kepala santan tepung boko ada saya selitkan dibawah. 

No comments:

Post a Comment

×