Resepi Kentang Goreng Senyum Rangup Mudah Simple Frozen Paling Sedap

Resepi Kentang Goreng Senyum Rangup Mudah Simple Frozen Paling Sedap.  Potato smile kembali. Repeat satu kali lagi sebab yang hari tu tak cukup. Anak yang dulu tak suka sekarang dia yang makan paling banyak. Resepi potato smiley saya ubah sikit untuk mendapatkan tekstur yang tidak liat dan lebih menarik. Kena rajin bedakkan agar tak melekat, jika doh lembik tambahlah tepung dan yang paling penting masa proses menggoreng kena pakai api kecil sebab jika guna api besar nanti kentang senyum hanya masak diluar  tapi tidak masak pada bahagian dalam. Kali ini kita kasi buat lebih sikit, separuh kita goreng terus separuh lagi kita buat kentang senyum frozen, senang esok-esok nak makan tinggal goreng sahaja. Ada yang suka tak ? Saya selitkan sekali resepi kentang senyum rangup :

Resepi Kentang Goreng Senyum
Resepi Kentang Senyum



Resepi Kentang Senyum Rangup

Resepi Kentang Goreng Senyum Rangup
Resepi Kentang Goreng Senyum

Kentang Senyum Frozen Resepi


Bahan untuk resepi kentang goreng senyum mudah :

  1. Dua biji kentang saiz sederhana (Rebus dan lenyek)
  2. Tiga sudu tepung gandum
  3. Dua sudu tepung jagung
  4. Dua sudu serbuk roti ( kalau takde boleh buat sendiri, resepi serbuk roti homemade )
  5. Satu sudu kecil Serbuk Pasti Sedap/ Satu kiub Pati Ayam

Cara Membuat Kentang Senyum
Cara Buat Kentang Senyum


Cara Buat Kentang Seyum

Potato Smile Resepi
Kentang Senyum Resepi


Cara membuat kentang senyum :

  1. Campurkan semua bahan diatas dan uli hingga tak melekat pada tangan
  2. Jika lembik tambah tepung gandum atau bedakkan seperti dalam gambar
  3. Kemudian, gelek adunan tersebut
  4. Tekap guna acuan
  5. Buat mata pakai straw dan mulut pakai sudu.

Cara Membuat Potato Smile
Cara Buat Potato Smile


Step akhir, panaskan minyak dan goreng hingga warna berubah ke kuning kuningan atau masak. Toskan dan sedia untuk dihindangkan kepada ahli rumah. Cara buat kentang goreng senyum mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment

×