Resepi Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak Asli Original Tradisional. Tempoyak goreng sarwak ori rezeki kami sekeluarga hari ini. Ada yang suka tak sambal tempoyak goreng ? Kita geng. Resipi tempoyak goreng ikan bilis sarawak yang sedap ini saya dapat dari seorang kenalan Bidayuh. Jom saya kongsikan resepi tempoyak goreng sarawak untuk rujukan semua.
![]() |
Resepi Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak |
Resepi Tempoyak Goreng Ikan Bilis Sawarak Original Tradisional Sedap
![]() |
Tempoyak Goreng Ikan BIlis Sarawak |
Bahan untuk resepi tempoyak goreng ikan bilis sarawak tradisional :
:
- Tempoyak
- Bawang putih ( dihiris )
- Bawang merah ( dihiris )
- Segenggam bilis ( goreng terlebih dahulu )
- Cili ( kuantiti ikut kepedasan masing-masing ya )
- Satu sudu gula
Cara Membuat Tempoyak Goreng Ikan Bilis Sarawak
Cara buat tempoyak goreng ikan bilis sarawak :
- Tumis ikan bilis, dan ketepikan.
- Tumis bawang putih serta bawang merah sampai naik bau
- Masukkan cili.
- Seterusnya masukkan tempoyak.
- Gaul rata bahan tumisan dengan tempoyak, kena sentiasa kacau jika tidak nanti hangus tempoyaknya. Goreng sampai keperangan.
- Masukkan gula dan gaul hingga sebati
Step akhir, masukkan bilis yang telah kita goreng tadi dan kacau kasi rata. Sekarang siap sedia untuk di ngap bersama nasi putih panas-panas.Cara masak tempoyak goreng ikan bilis sarawak mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain kali..
0 Comments