Resepi Roti Benggali Sedap Membuat Simple Bakar Guna Oven Ala Chef Kitchen Penang Viral. Lama sudah rasanya saya tidak buat roti benggali lembut yang mudah dan sedap ini.  Resepi roti benggali ori saya dapatkan dari seorang kenalan dari penang ketika menetap disana kerana mengikut suami bertugas. Ingat esok lusa nak buat dalam noxxa bread maker pula tapi kena kumpul duit untuk beli dulu lah. Entah berapa bulan lagi lah baru nak cukup. Orang cakap sikit sikit jadi bukit apa yang perlu adalah banyak banyak kan bersabar. Harap juga suami tolong belikan breadmaker macam dia hadiahkan saya periuk noxxa pressure cooker hari tu. Okey lah, ada tak yang nak tau cara membuat roti benggali ? Jom saya kongsikan resepi roti benggali lembut dan gebu sukatan cawan :


Roti Benggali Sukatan Cawan
Resepi Roti Benggali Sukatan Cawan

Resepi Roti Benggali Original Sukatan Cawan

Bahan untuk resepi roti benggali asli sukatan cawan :

Cara Buat Roti Benggali Original
Cara Buat Roti Benggali Sedap

Roti Benggali Original
Resepi Roti Benggali Original



  1. Empat cawan tepung high protin
  2. Dua sudu besar gula
  3. Dua sudu besar susu tepung
  4. Satu paket mauripan
  5. Satu sudu teh bread improver
  6. Satu sudu teh bread softener
  7. Satu sudu teh baking powder
  8. Dua sudu teh garam
  9. Satu sudu besar shortening
  10. Air suam secukupnya


Roti Benggali Lembut Sukatan Cawan
Resepi Roti Benggali Lembut Sukatan Cawan


Roti Benggali Penang
Resepi Roti Benggali Penang


Cara Buat Roti Benggali Sukatan Cawan

Cara membuat roti benggali :

Roti Benggali Homemade
Resepi Roti Benggali Homemade


  1. Bancuh yis bersama satu sudu gula dan setengah cawan air suam dan biarkan samapi kembang serta berbuih.
  2. Dalam besen atau mixer- masukkan tepung, gula, garam, bread improver,bread softener,susu tepung dan baking powder.
  3. Kemudian masukkan yis ang sudah kembang tadi.
  4. Masukkan air suam secara sikit demi sikit sampai sampai menjadi seketul tepung.
  5. Uli sekejap dan masukkan shortening.
  6. Uli kembali selama lebih kurang dua puluh minit atau sehingga tepung tidak melekat pada bekas dan menjadi elastik.
  7. Seterusnya, perap adunan selama setengah jam.
  8. Tumbuk tumbuk sikit untuk keluarkan angin.

Roti Benggali Recipe
Roti Benggali Resepi Sukatan Cawan

Step akhir, bentukkan mengikut kretiviti memasing dan sambung perap selama satu setengah jam lagi. Sekarang dah boleh bakar guna oven sampai masak serta garing. Cara buat roti benggali mudah je kan, selamat mencuba semua. Jika ada masa terluang kita jumpa pulak di lain kali. Salam dan semoga berjaya.