Resepi Pulut Dakap Kelantan Original Asli Sukatan Cawan Simple Mudah Dan Sedap. Salam semua. Hari ini saya ada siap kan pesanan dari mak saudara yang menempah pulut dakap pisang versi kelantan untuk majlis di rumah dia. Syukur menjadi dengan jayanya. Jarang- jarang dapat jumpa pulut dakap ni kat mana-mana pasar tau. Kalau ada pun masa bulan puasa ramadhan je. Ada ke yang suka makan dan nak tau cara nak buat pulut dakap pisang kelantan ? Jom tengok resepi pulut dakap pisang kelantan asli yang saya kongsikan dekat bawah :

Resepi Pulut Dakap Pisang Kelantan Asli
Resepi Pulut Dakap Pisang Kelantan Original
    


Resepi Pulut Dakap Kelantan Sukatan Cawan

Bahan untuk resepi kuih muih kelantan bulan puasa :

Pulut Dakap Kelantan Resepi
Pulut Dakap Pisang Kelantan Resepi

Cara Membuat Pulut Dakap Pisang Kelantan
Cara Buat Pulut Dakap Pisang Kelantan


  1. Satu kilogram Beras pulut
  2. Lima ratus gram santan pekat
  3. Satu gelas air
  4. Dua cawan gula
  5. Tiga sudu kecil garam halus
  6. Daun pisang yang hijau
  7. Pisang tanduk atau pisang nipah atau yang sewaktu dengannya
  8. Tali ropia



Cara Buat Pulut Dakap Pisang Kelantan

Cara membuat pulut dakap kelantan :

Resepi Pulut Dakap Kelantan Original






  1. Basuh beras pulut dan rendam dalam air selama tiga jam
  2. Seterusnya kukus pulut hingga naik wap.
  3. Kemudian, dalam periuk lain masak santan, satu gelas air, garam dan gula hingga mendidih
  4.  Ambil pulut yang kita kukus tadi dan masukkan ke dalam periuk yang berisi adunan santan tu. Kacau hingga sebati.
  5. Ambil daun pisang dan letakkan pulut tadi.
  6. Letak pisang yang telah dibelah pada bahagian tengah.
  7. Balut elok elok dan ikat guna tali rafia. Kalau takde tali rapia, guna getah pun boleh.

Step akhir, boleh lah nak kukus balik atau pun nak rebus macam rebus ketupat tu pun boleh. Terserah pilihan masing-masing. Cara buat pulut dakap pisang kelantan mudah je kan, selamat mencuba semua. Jumpa lagi di lain kali dan semoga sukses sentiasa. Salam.