Resepi Ayam Percik Kelantan Original Kuah Putih Simple Mudah Versi Pasar Malam Paling Sedap. Salam semua. Masak apa tu ? Tadi saya masak ayam percik versi kelantan yang mudah dan sedap. Suami dan anak-anak suka sangat makan ayam percik kelate ni. Kalau kami satu keluarga berkunjung singgah ke bazar ramadhan atau mana-mana pasar malam dan terjumpa gerai yang menjualnya kompem beli punya.  Dah alang alang satu famili suka apa salahnya saya belajar cara masak ayam percik kelantan kuah putih kan. Dapatlah juga kami berjimat cermat. Resipi ayam percik putih kelantan asli yang saya kongsikan ni saya dapat dari seorang mak cik yang berasal dari kota bharu.


Ayam Percik Putih Kelantan Resepi
Resepi Ayam Percik Putih Kelantan


Resepi Ayam Percik Kelantan Simple

Bahan untuk resepi ayam percik kelantan mudah :



Ayam Percik Kelantan Kuah Putih
Resepi Ayam Percik Kelantan Kuah Putih

Bahan perapan ayam percik kelantan :


  1. Potongan ayam
  2. Halia
  3. Bawang putih
  4. Garam
  5. Santan cair






  • Mula-mula tumbuk atau blend semua bahan untuk perapan. ayam percik tadi ( halia, bawang putih, garam ).
  • Tuang bahan tersebut ke dalam bekas yang berisi potongan ayam dan gaul sehingga rata.
  • Perap selama setengah jam.
  • Kemudian, rebus setengah masak dengan santan cair. Toskan.







Bahan Kuah :


  1. Serai
  2. Bawang putih
  3. Bawang merah
  4. Halia
  5. Santan Pekat
  6. Asam gelugur
  7. Gula
  8. Garam
  9. Beras ( optional )


Cara Buat Kuah Ayam Percik Kelantan

Cara masak ayam percik putih kelantan :


  1. Blend  serai, bawang putih, merah dan halia
  2. Masak bersama santan pekat.
  3. Masukkan sekeping asam gelugur.
  4. Perasakan guna garam dan gula.
  5. Masukkan beras yang telah ditumbuk. ( jika suka kuah pekat lah )


Step akhir, kacau sikit untuk kasi semua bahan sebati dan biarkan sampai kuah mendidih serta menjadi pekat. Sekarang, siap sedia untuk dihidangkan atas meja makan untuk santapan ahli keluarga mahupun para tetamu yang bertandang ke rumah. Cara buat ayam percik putih kelantan mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain waktu.