Resepi Bubur Asyura Terengganu Sedap Sukatan Cawan Mudah Simple Asli Original Noxxa. Cerita semalam kami anak beranak dekat rumah.Syukur, Alhamdulillah selesai kacau bubur asyura versi terengganu tradisional. Bila bergotong royong semua kerja jadi mudah. Suasana jangan katalah meriah bukan main. Lebihan kami kasi dengan jiran-jiran berhampiran. Kalau tiada aral melintang tahun depan boleh buat lagi kot acara sebegini untuk merapatkan hubungan kami anak beranak. Jika guna resepi bubur asyura terengganu noxxa nampak gayanya saya seorang je lah bersilat dekat dapur. Ada yang suka tak dengan bubur asyura terengganu ? Jom saya kongsikan resepi bubur asyura terengganu mudah sukatan cawan :
Resepi Bubur Asyura Terengganu Sukatan Cawan |
Resepi Bubur Asyura Terengganu Asli Original Tradisional Mudah Dan Sedap
Bahan untuk resepi bubur asyura terengganu original :
Bubur Asyura Terengganu Resepi |
Bahan A
- Empat cawan beras atau 1/2 kg
- sebaiknya jangan guna beras lembut, nanti bubur lambat pejal
- Rendam dulu dua hingga tiga jam untuk cepatkan beras masak
Bahan B : Blend
- Satu cawan bawang merah
- Dua batang serai
- Dua ulas bawang putih
- Blend semua bahan B
Bahan C
- Empat ekor ikan selayang saiz besar ( bakar atau rebus dan ambil isinya )
- Setengah kilogram ubi keledek ( potong dadu )
- Sengah cawan rempah asyura
- Seekor ayam atau daging ( rebus ambil isinya sahaja untuk elak rasa hanyir ayam dalam bubur )
- Dua tin kacang merah ( setin 400 gram )
- Dua tin jagung ( setin 400 gram ) atau tiga tongkol jagung
- Setengah cawan kerisik
- Setengah kilogram santan pekat
- Empat kerek gula nisan
- Garam secukup rasa
Resepi Bubur Asyura Terengganu Noxxa |
Bahan D : Hiasasn
- Agar- agar kosong
- Hirisan telur dadar
- Sambal ikan
Cara Buat Bubur Asyura Terengganu
Bubur Asyura Versi Terengganu |
Cara membuat bubur asyura terengganu :
- Masak beras seperti nak buat bubur tapi jangan terlebih air nanti lambat pejal
- Masukkan ubi keledek
- Masak hingga beras pecah-pecah
- Masukkan isi ikan selayang yang sudah direbus tadi.
- Bila agak pekat, masukkan bahan kisar dan rempah asyura.
- Sentiasa kacau.
- Apabila semua bahan sudah mesra dan sebati, masukkan isi ayam/ daging, kacang dan jagung.
- Kacau lagi kasi sebati.
- Seterusnya masukkan kerisik, santan, gula nissan dan garam.
Resepi Bubur Asyura Versi Terengganu |
Step akhir, masak dan sentiasa kacau untuk elak berkerak dalam tempoh masa tiga hingga empat jam sampai menjadi betul-betul pekat. Siap dah boleh masukkan ke dalam bekas untuk hidangan ahli keluarga mahupun jiran tetangga. Cara masak bubur asyura terengganu mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain hari.
0 Comments