Resepi Pajeri Nenas Tanpa Santan Terengganu Versi Memasak Membuat Mudah Dan Cepat Paling Simple. Kelam kabut ke hulu ke hilir namun syukur sempat juga siapkan pajeri nenas tanpa santan yang mudah dan sedap buat santapan tengahari kami sekeluarga.  Hari ini saya agak sibuk sikit sebab ada urusan penting bersama salah seorang kenalan yang berasal dari Kelantan. Resepi pajeri tidak guna santan memang antara lauk pauk tradisional melayu yang menjadi feberet kami sekeluarga. Lebih lebih lagi suami, kalau ada lauk pajeri nenas kompem tak pandang dah hidangan lain. Boleh habis tiga pinggan tau. Ada yang nak tau cara memasak pajeri nenas terengganu ? Jom saya kongsikan resepi pajeri nenas simple dan sedap :

Resepi Pajeri Nenas Tanpa Santan
Resepi Pajeri Nenas Terengganu


Resepi Pajeri Nenas Mudah Dan Cepat

Bahan untuk resepi pajeri nenas paling sedap :


Pajeri Nanas Terengganu Resepi
Resepi Pajeri Nenas Terengganu Original


Cara Masak Pajeri Nenas Terengganu


  1. Rempah 3 Sekawan
  2. Satu sudu udang kering
  3. Cili Giling
  4. Gula pasir atau gula melaka
  5. Bawang merah  ( blend/ tumbuk )
  6. Bawang putih ( blend/ tumbuk )
  7. Rempah gulai ( saya pakai rempah gulai cap bunga ros )
  8. Kerisik
  9. Sebiji nenas
  10. Garam
  11. Ajinamoto ( optional )
> Resepi Ketupat Sotong Terengganu

> Resepi Lempeng Nyior Terengganu



Rempah Pajeri Nenas Terengganu
Pajeri Nenas Terengganu Cap Bunga Rose


Cara Masak Pajeri Nenas Terengganu

Cara buat pajeri nenas tanpa santan :



Pajeri Nenas Terengganu Resepi

Resepi Ayam Masak Kicap Jawa Johor

> Resepi Ayam Masak Kurma Nasi Minyak Terengganu

  1. Tumis rempah tiga sekawan bersama udang kering sampai naik bau.
  2. Seterusnya masukkan cili giling dan gula melaka agar cili menjadi garing dan cantik warnanya.
  3. Masukkan pula bawang merah dan bawang putih yang kita kisar tadi.
  4. Masukkan rempah kari
  5. Tumis sampai pecah minyak
  6. Kemudian, masukkan kerisik
  7. Masukkan nenas yang telah siap di potong
  8. Tambah air jika kuah terlalu pekat
  9. Perisakan guna garam dan ajinamoto

Step akhir, rasa sikit untuk seimbangkan rasa. Biarkan sekejap dan bila sudah capai kepekatan kuah yang kena dengan selera kita, tutup api dapur. Sekarang siap untuk dihidangkan atas meja untuk santapan anak anak dan suami mahupun tetamu yang datang ke rumah. Cara buat pajeri nenas terengganu mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain hari.

> Resepi Gulai Ayam Kampung Terengganu Asli