Resepi Kuih Nekbat Cara Buat Nekbak Terengganu Sendiri Homemade. Nekbat gandum terengganu homemade. Saya bakar dalam acuan tart je kerana acuan nekbat terlupa letak dekat mana. Seharian sudah cari masih tak jumpa jumpa juga. Esok lusa masa tengah kemas rumah untuk sambut raya aidilfitri harap terjumpa lah. Sayang juga acuan nekbat tu sebab di kasi hadiah oleh mak suatu ketika dulu. Antara kuih tradisional terengganu dan kelantan yang paling popular dan menjadi kegemaran kami satu keluarga ketika bulan puasa. Ketika singgah terengganu masa cuti sekolah lepas tak terlintas pula nak beli, masuk bulan ramadan anak-anak dan suami bising nak makan nekbat terengganu. Nasib baik lah saya ada simpan resipi nekbat terengganu untuk rujukan dalam buku masakan dalam laci dapur. Dapat lah semua merasa nya tadi. Syukur menjadi dengan jayanya. Ada yang nak tau cara nak masak nekbat terengganu ? Jom tengok resepi kuih nekbat terengganu yang saya selitkan dekat bawah :


Resepi Nekbat Terengganu Asli
Resepi Nekbat Terengganu

Resepi Nekbat Terengganu Asli

Bahan untuk resepi nekbat terengganu original :

Nekbat Terengganu Recipe
Nekbat Terengganu Resepi

Resepi Kuih Nekbat Kelantan
Resepi Kuih Nekbat Terengganu



  1. Tiga biji telur ayam
  2. 125 gram tepung gandum atau tepung beras
  3. Pewarna kuning sikit ( kalau tak letak pun takpe )

> Resepi Gulai Ayam Kampung Terengganu Original
> Resepi Ketupat Sotong Terengganu Sedap

Cara Buat Nekbat Terengganu

Cara membuat nekbat terengganu :

Cara Masak Kuih Nekbat Terengganu
Cara Masak Nekbat Terengganu



  1. Mixer telur hingga kembang
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik agar aduan telur tidak jatuh.


Step akhir, sapu acuan guna minyak dan bakar pada suhu 200 selama lima belas minit.

> Resepi Akok Kedut Terengganu Ori
> Resepi Kuih Qasidah Terengganu Sukatan Cawan


Cara Masak Nekbat Terengganu

Cara Sira Nekbat Terengganu :

Cara Memasak Nekbat Terengganu
Cara Masak Kuih Nekbat Terengganu



  1. Dua gelas air
  2. Sepuluh sudu gula
  3. Satu atau dua helai daun pandan


Cara Memasak Nekbat Terengganu


  1. Masukkan air
  2. Masukkan gula
  3. Masukkan daun pandan
  4. Biarkan sampai mendidih.


Dah mendidih, masukkan nekbat dan tutup api dapur. Sekarang siap sedia untuk dihidangkan atas meja makan bagi santapan ahli keluarga mahupun para tetamu yang datang ke rumah. Cara membuat nekbat mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam dan jumpa lagi di lain hari. Semoga berjaya.