Resepi Ketupat Palas Manis Kelantan Original. Ketupat daun palas kelantan in da house yooo. Anak anak saya memang sangat suka makan pulut. Tak kira lah pulut apa pun semua di bedal mereka tanpa was was.Yang paling mereka suka adalah ketupat palas kelantan yang di sediakan oleh nenek diaorang. Sekejap sahaja dapat makan sampai habis. Untuk yang belum tahu, ketupat palas dan tapai pulut daun getah adalah antara juadah wajib hari raya bagi masyarakat disana. Jika pergi beraya di rumah kenalan atau melancong ke negeri pantai timur tersebut tak sah jika tak dapat makan ketupat bersama rendang ayam atau nise cair. Nikmat nya tak terkata apabila dapat hidangan kuih muih tradisional kelantan yang sedap dan lemak manis.  Ada tak sesiapa yang nak tau cara nak buat ketupat palas kelantan ? Jom saya tunjukkan resepi ketupat daun palas kelantan yang mudah dan sedap :


Resepi Ketupat Palas Manis Kelantan Original
Resepi Ketupat Palas Kelantan Original


Resepi Ketupat Palas Lemak Kelantan Original

Bahan untuk resepi ketupat pulut manis kelantan :


Cara Masak Ketupat Palas Kelantan
Cara Buat Ketupat Daun Palas Kelantan


Ketupat Palas Kelantan Recipe
Ketupat Palas Kelantan Resepi



  1. Lapan pelepah daun palas
  2. Setengah kilogram santan kelapa
  3. Satu kilogram beras pulut
  4. Satu sudu besar garam
  5. Setengah sudu besar gula


> Resepi Ikan Celup Tepung Terengganu Rangup

Resepi Kuih Abuk Abuk Sarawak


Cara Buat Ketupat Palas Kelantan

Cara Bungkus ketupat palas kelantan :





Cara Balut Ketupat Palas Kelantan
Cara Balut Ketupat Palas Kelantan

Resepi Akok Kelantan Original Sukatan Cawan

Resepi Kuih Cincin Papar Sabah


  1. Rendam beras pulut selama semalaman atau lapan jam
  2. Kemudian, kukus sampai masak
  3. Dalam periuk lain, masukkan santan ( tak perlu campur dengan air ye ). garam dan sedikit gula
  4. Masak hingga mendidih.
  5. Seterusnya, ambil pulut yang telah siap di kukus dan sebatikan dengan santan yang kita masak tadi.


Step akhir, biarkan sejuk pada suhu bilik dan sekarang dah boleh anyam ketupat kelantan guna daun palas cantik-cantik untuk di hidangkan atas meja makan sebagai santapan yang wajib kepada ahli keluarga dan para tetamu yang datang ke rumah pada hari raya aidilfitri.

> Resepi Gulai Darat Ayam Kampung Kelantan Asli